Whisky - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Whisky

Whisky

Whisky (2004)

Control Z Films / Discovery Film i video

95' komedija, drama

Režija:           Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll

Uloge: Jorge Bolani, Daniel Hendler, Mirella Pascual, Andrés Pazos, Ana Katz

Scenario:        Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll

Producent/i:   Fernando Epstein

Zemlja:          Urugvaj

Linkovi: službeni site
imdb

Whisky

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.79
14
0.00

Whisky je potpuna egzotika u našim kinima! Komad je to urugvajske kinematografije, 2. zajednički uradak redatelja Rebelle i Stolle.

Gospoda Rebella i Stolle, osim redateljske, vrše i scenarističku funkciju na ovom filmu izuzetno sporog ritma, a priča ide ovako… U Montevideu smo, država Urugvaj. Upoznajemo Jacoba, šezdesetogodišnjaka, koji živi sam otkako mu je umrla majka.

Jedina zanimacija u njegovom životu je ne baš uspješna tvornica čarapa koju posjeduje, ali i desna mu ruka Marta s kojom radi već dugih dvadeset godina i tijekom kojih su postali bliski, no ipak nekako hladni jer bez obzira na dugogodišnje 'prijateljstvo', nikada nisu pričali ni o čemu osim posla. Nekoć je Marta to pokušala i promijeniti, ali joj nije uspjelo.

No, dolazak Jacobovog mlađeg brata Hermana, koji nije bio kući više od dvadeset godina, pa čak niti na majčinom pokopu, dobrano će uzdrmati cijelu situaciju. Herman također ima tvornicu čarapa, ali u Brazilu i to uspješnu, oženjen je, ima dvije kćerke i iznad svega se voli natjecati sa starijim bratom – i pobjeđivati.

Ne bi li bar malo parirao uspješnom bratovom životu, Jacobo zamoli Martu da mu za vrijeme njegovog posjeta glumi suprugu. Vidjevši to kao priliku u kojoj će bar na trenutak biti nešto više od zaposlenice mu, a možda ga i drmnuti iz status quoa, ona pristaje. Zaplet će nam osigurati obrat situacije u kojem živahni Herman potpuno šarmira Martu.

A alkoholni naslov koji vam je možda na prvu sugerirao neku obiteljsku dramu povezanu s društvom liječenih alkosa ili pak neku veselicu, ustvari se referira na fotografski uzvik koji se koristi u Urugvaju, a koji bi bio pandan engleskom 'cheeeese' ili našem 'ptičicaaaa'.

Film je, do trenutka dolaska u naša kina (siječanj 2006) ponosni vlasnik osamnaest vrijednih nagradan koje su stizale sa svih strana svijeta.