Stranputica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Stranputica

Stranputica

Sideways (2004.)

Fox Searchlight / Continental film

123' komedija, drama

Režija:           Alexander Payne

Uloge: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh, Marylouise Burke, Jessica Hecht, Missy Doty, M.C. Gainey

Scenario:        Rex Pickett, Alexander Payne

Producent/i:   Michael London, George Parra

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Stranputica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.44
55
0.00

Zašto bi vam se svidjela dvojica srednjovječnih neostvarenih likova koji piju po cijele dane? Zato jer su nepretenciozni, cinični i ustvari dobroćudni.

Za sve one koji kriziraju – uzmite pod ruku nekog školskog druga koji vas ne smara, krenite na selo, prevarite muža/ženu i posegnite za bocom. Banaliziramo malo, no to je otprilike kratki sadržaj ovog masterpiecea, nezavisnog uratka koji na sva usta hvale kritičari i sretnici koji su ga već uspjeli pogledati.

Nepretenciozan Alexandar Payne dohvatio se naizgled otrcane i bezlične priče o muškim usidjelicama, te nekako uspio gledatelje uvjeriti da su njegovi pripiti protagonisti ustvari simpatični. Glavni su likovi zamalo pa luzeri - Miles Raymond je propali pisac kojeg je ostavila žena, dok mu je školski frend Jack samo mrvicu uspješniji – ocvao je glumac pred brakom.

Da bi doživjeli katarzu, proslavili zadnje dane Jackovog samovanja te otkrili još koju životnu istinu, dva prijatelja kreću na putovanje po vinskim cestama Californije. Miles je pravi stručnjak za vina, možda bolje rečeno snob koji samo želi počastiti svoje nepce i riješiti se postrazvodne depresije, dok Jack sanja o nekom usputnom flertu. Da niste odustali – njhovu razočaravajuću priču osim etanola razbit će i dvije prijateljice spremne na druženje, Maya i Stephanie, pa će im život barem na trenutak posati lakši.

Iako svi kažu da radnja na prvi pogled ne odaje neki šmek, kritičari se slažu da je film iznenađujuće poetičan, ciničan i prepun britkog humora. Posebne se ode pjevaju Paulu Giamattiu koji je ostvario možda najbolju ulogu u svojoj karijeri (možda će zato dobiti i zlatni kipić), a kažu da nisu loši ni ostali. Znači, ako volite vinčeko, ako ste u krizi srednjih godina, ako vas zanima kako smotati neku konobaricu ili samo cijenite mišljenje većine relevantnih kritičara, na ovom je filmu i vaše ime!

m.n.