Napad na policijsku postaju 13 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Napad na policijsku postaju 13

Napad na policijsku postaju 13

Assault on Precinct 13 (2005)

Rogue Pictures / Discovery film i video

109' akcija, krimi, triler

Režija:           Jean-Francois Richet

Uloge: Ethan Hawke, Lawrence Fishburne, John Leguizamo, Brian Dennehy, Gabriel Byrne, Ja Rule, Maria Bello

Scenario:        James DeMonaco po originalu Johna Carpentera

Producent/i:   David Linde, James Schamus, Jeffrey Silver, Stephane Sperry, Don Carmody, Pascal Caucheteux

Zemlja:          SAD, Francuska

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

Napad na policijsku postaju 13

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
24
0.00

markoboban 03.01.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Opsada

John Carpenter je ostavio neizbrisiv trag u američkoj, pa moglo bi se reći, i u svetskoj kinematografiji. Najbolji dokaz jeste činjenica da posle 25-30 godina neki njegovi filmovi doživljavaju remake.Takav slučaj je i sa krimi akcijom 'Assault on Precinct 13', po scenariju koji je adaptirao James DeMonaco zadržavajući suštinu iz originala.Režira Francuz Jean-François Richet, koji time debituje na američkom tlu.Imajući u vidu da se radnja odigrava uoči Nove (2005.) godine, odabrane su lokacije u Detroitu, kao i u Hamiltonu i Torontu u Kanadi, čime je stvorena željena autentična atmosfera (veliko nevreme, vejavica, hladnoća).Nakon hapšenja mafijaškog bosa Marion Bishopa (Laurence Fishburne), stražari koji ga sprovode, prinuđeni su da se privremeno sklone u policijsku stanicu broj 13 u Detroitu, lociranu na periferiji grada, dok se ne poboljšaju vremenski uslovi.No ubrzo kreće prava opsada na stanicu, pa narednik Jake Roenick (Ethan Hawke), mora da pronađe načine kako da spasi živote privedenih kriminalaca i dežurnog policijskog osoblja...Izuzetna glumačka postava je veliki adut ovog filmskog projekta, a vredi istaći da su manje-više svi opravdali očekivanja.Posebno se može pohvaliti glumačko izdanje Hawkea, u roli policajca opsednutog demonima iz prošlosti (a što vidimo na samom početku), kao i izvrsna kreacija lika mafijaša Bishopa koji je svestan da puno toga zna i da shodno tome mora da napravi novi deal, kako bi imao neke šanse da se izvuče.Kao epizodisti, jako dobro funkcionišu veteran Brian Dennehy u roli policajca starog kova Jaspera O'Shea i Gabriel Byrne kao glavni negativac, korumpirani policijski zvaničnik Marcus Duvall.Korišćenje specijalnih efekata je fino uklopljeno u sam kontekst priče i smenjuje se s kadrovima u samoj stanici, gde se odvija istinska životna drama.Solidna režija je još jedna dobra strana filma, a loša strana je pomalo klišeizirani tok radnje (policajac gubitnik, krimos koji ima svoje dostojanstvo i čast, kao i korumpirane face iz samog policijskog vrha).Sve u svemu, nije loše, mada ga nema smisla porediti sa originalom iz 1976. godine.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

cupac 20.10.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Napad na Carpenterove filmove

Mislija sam da ce bit promasaj kao sve obrade Carpenterovih filmova al sam se prevario.Ovo je jedini dobar remake kultnog filma.Dosta dobro dorađena prica s nekim novim detaljima,novim likovima i drukcijom atmosferom.Rezija je solidna,glumci su dobri i meni se ovaj film dosta svidija makar je opet nedostizan original.Ocjena 4/5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

captain 08.01.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Ni blizu originalu

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 19.08.2005 Ocjena recenzije : 5.0

Lucky Number 13

Evo nam još jedan remake,i kaj je najbolje ovo je prvi od nekoliko najavljenih remakova ionako odličnih Carpenterovih filmova.Tako nam več na godinu dolazi remake Magle,a navodno je u pripremi i remake Stvora.Izgleda da je Hollywood pronašao zlatnu koku.
izvorni "Napad" je od početka bio prozvan kontroverznim te je bio prikazivan kod nas kao i u ostaku dijelova svijeta u cenzuriranoj i skračenoj verziji,navodno je najkontroveznija bila scena ubojstva 10-godišnje djevojčice u prvih pet min.filma,na što tadašnaj publika nije bila naviknuta.Ali s vremenom je postao kultno ostvarenje.
No,iako remake,nova verzija ipak nije loše ostvarenje.Film krasi solidna režija,glumačke izvedbe,atmosfera,fotografija i kamera te dobra akcija.Redatelj franc. podrijetla Jean-François Richet kojem je ovo američki debi je napravio sasvim solidan posao.Film me je čak u nekim sekvencama podsjetio na Umri Muški 2,posebice oni djelovi vani na snjegu,čak su i identično preuzeli jednu foru iz tog filma,naime gl. lik usred tučnjave sa jednim od specijalaca zabije mu sigu leda u oko,svi se vjerovatno sječamo te scene iz Umri Muški 2.
Priča koja se odvija u jednoj noći i još k tome Novogodišnjoj je malo promjenjena u odnosu na orginal,to se posebno odnosi na kraj koji je smješten u šumu koja se nalazi pored Pol. Stanice.Za to je zaslužan scenarist James DeMonaco koji je uspio napisati zanimljivu i mjestimice nepredvidivu priču,ali je podbacio u karakterizaciji likova,koji su previše klišejzirani.Jedino je gl.junak policajac Sgt. Jake Roenick kojeg glumi odlični Ethan Hawke donekle razrađen.Hawk ju odlično legla uloga akcijskog junaka kojeg muće problemi iz prošlosti,ali se mora snaći u nametnutoj mu situaciji.Čak ni Laurence Fishburne nije loše odglumio svoju rolu,ne preserava se toliko, kao inače(sjetimo se samo Matrixa).
John Leguizamo ponovno glumi lajavca kao i u Osveti ili Spawnu,a Lik Gabriela Byrnea je baš kao što timbouctou kaže površan.
Ali u cjelini nije loše kao nezahtjevni akcić.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

matha 26.07.2005 Ocjena recenzije : 2.67

dobar, dobar, ...

Vrlo dobar film! Konačno akcijski u kojem nema matrix-scena! To mi se najviše svidjelo i zato bih ga svima preporučila da vide i ocijene jer nemam što dodati osim da je dobar!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

timbouctou 18.07.2005 Ocjena recenzije : 5.0

prihvatljiva prerada

Film počinje obećavajuće, no čim uvod i poslovično upoznavanje likova završi nastupa rutinski odrađen posao reciklaže Carpenterovog akcića. Richet je dobro napravio svoj posao, no predvidljivost radnje i nekoliko krupnih rupa malo mu sjebavaju uvjerljivost - a time i napetost o kojoj film ovisi (završna sekvenca u šumi se događa kod zgrade postaje koja se nalazi usred grada, a pokvareni murjaci imaju na raspolaganju cijeli arsenal i ginu bez ikakvih problema). Cjelinu izvlače glumci - Hawke, koji drži cijeli film na okupu i Fishburn, koji nam se ovdje prikazuje u malo mračnijoj verziji samog sebe iz Matrixa. Treba spomenuti i Dreu de Matteo i Leguziama koji uspijevaju izgledati dobro i uvjerljivo i čiji likovi nam postaju dovoljno friendly da nas zanima što će im se dogoditi (de Metteo kao sekretarica koja puno razmišlja o seksu i Leguizamo kao sitni kriminalac koji rado spominje korporativnu Ameriku i puca po policiji).
Byrneov lik je s druge strane prilično površno obrađen, a i upitno je koja mu je funkcija jer se njegova pojava svodi na to da svako malo imamo njega u krupnom planu kako mudro iznosi zaključke o tome kako se ekipa u postaji dobro nosi sa opsadom.
Nezahtjevan film za nezahtjevnu publiku - no svejedno zabavniji od većine akcijskog šunda kojeg nam Hollywood isporučuje na kile i štanca kao na traci.
Sasvim gledljivo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

vbizec1@htnet-dsl 26.04.2005 Ocjena recenzije : 2.33

Akcija i samo akcija

Napad na... je film koji ne nudi ništa osim dosta dobre akcije. Radnja se dogodi u sekundi, započne napad i do kraja filma gledaju se samo scene ubijanja. Ovakav film iz sranja mogu jedino izvući glumci, što su Fishburne, Hawke i Byrne uspjeli, a da nisu završio bi u nekom šekretu kao što je bio slučaj sa riddickovim kronikama.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

alex_strike25 19.04.2005 Ocjena recenzije : 1.67

Korupcija! Poznato?

Filmić je lagana akcijica. Sasvim OK za pogledat. Glumačka postava sasvim solidna.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: