Bliski odnosi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bliski odnosi

Bliski odnosi

Closer (2004.)

Sony Pictures / Blitz film i video

98' drama, romansa

Režija:           Mike Nichols

Uloge: Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen, Nick Hobbs, Colin Stinton

Scenario:        Patrick Marber

Producent/i:   Mike Nichols, John Calley, Cary Brokaw

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Bliski odnosi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.10
99
0.00

Ovo nije ljubavna priča, barem ne tipična. Nitko nije nježan, stidljiv i čedan, a još manje nastoji sitnim pažnjama ugoditi odabraniku svog srca.

Ovdje čak ni naočale nisu ružičaste nego sive, pa sve izgleda realnije – iskreno, mučno i iscrpljujuće, poput vašeg najgoreg prekida. Modernu brutalku iliti trokut zakuhala su četiri glavna lika – fotografkinja Anna, njezin muž Larry, pisac Dan i njegova djevojka striptizeta. Svi će se međusobno izdati, prevariti, povrijediti ili si barem učiniti pokoju gadost, a cijela će stvar ići ovim redom – za vrijeme dok je pisao knjigu Dan je na ulici sreo slatku Alice koja mu postaje muza.

Nakon godine dana njihov se odnos izlizao, pa se Dan (iako ga Alice još voli), kojem trenutno izlazi roman na kojem je dugo radio, zagleda u Annu koja ga je fotografirala za naslovnicu. Anna se unatoč flertu udaje za dermatologa Larrya, no i dalje održava vezu s Danom. Tvrdi oklop svih likova i njihovo brutalno ponašanje je ustvari samo prividno – oni u biti žele isto što i svi mi, malo pažnje i bliskosti.

Film je dobio 'R' oznaku zbog prostakluka i otvorenih scena golotinje, no u kina će vas osim toga privući, drage naše zločestoće, odlična glumačka postava – Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law i Clive Owen koji naprosto briljiraju, slažu se svi. 

Evo malo pikanterija – Natalie Portman je na početku snimanja svojoj iskusnijoj kolegici Julii Roberts darovala ogrlicu s privjeskom 'Cunt', aludirajući na prostačenje i ulogu aždaje koja ju čeka. Robertsova joj nije ostala dužna, pa joj je nakon završetka poklonila slični lančić, samo je na ovom pisalo 'Lil' Cunt'.

Portmanica, koja u filmu glumi striptizetu, ipak neće pokazati nešto više svoje puti – naime, nakon što je snimila nešto razgolićenije scene, malo se prepala i redatelju fino zamolila da te scene izreže. Navedimo još da je 'Closer' najprije doživio uspješno kazališno izdanje, što i nije čudno ako u obzir uzmemo izuzetno izbrušene karakterne odnose, a u toj verziji na daskama Clive Owen se okušao kao Dan, iako svi kažu da je mnogo bolji u ulozi bijesnog i izdanog Larrya, štoviše, upravo se njegova izvedba smatra najgenijalnijom – tome vjerojatno pridonosi dobro poznavanje materije.

Patrick Marber, scenarist, je također na projektu od njegovih kazališnih dana, što je u ovom slučaju bilo prednost, jer se radi o dobroj prilagodbi na velike ekrane. Rečenica koja se provlači kroz trailer ustvari sadrži bit cijelog filma – 'Ako vjerujete u ljubav na prvi pogled, pogledajte bolje!'

I naša je kazališna ponuda također daleke 1998. obogaćena predstavom Closer u režiji Nore Krstulović s glumačkim ansamblom u sastavu: Edita Majić, Goran Grgić, Ksenija Ugrina i Filip Nola.

m.n.