Kolekcija braće Marx - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kolekcija braće Marx

Kolekcija braće Marx

Marx Brothers Collection (1935. (A Night at the Opera), 1937. (A Day at)

MGM / ISSA film i video

96' (A Night at the Opera), 87' (At the Circu komedija

Režija:           Sam Wood (A Night at the Opera, A Day at the Races), Edward N. Buzzell (At the Circus, Go West), Charles Reisner (The Big Store), Archie Mayo (A Night In Casablanca)

Uloge: Chico, Harpo, Groucho, Gummo i Zeppo Marx

Scenario:        George Kaufman & Morrie Ryskind (A Night at the Opera), Irving Brecher (At the Circus, Go West), Joseph Fields & Roland Kibbee (A Night in Casablanca)

Producent/i:   Irving Thalberg

Linkovi: imdb (A Night at the Opera)
imdb (At the Circus)
imdb (A Day at the Races)
imdb (Go West)
imdb (The Big Store)
imdb (A Night in Casablanca)

Kolekcija braće Marx

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
2
0.00

Kolekcija sadrži šest komedija iz biografije legendarne petorke snimljenih četrdesetih godina uključujući hitove 'A Day at the Races' i 'A Night at the Opera'.

Chico, Harpo, Groucho, Gummo i Zeppo, poznati kao braća Marx, u svojoj su bogatoj karijeri snimili 13 komedija među kojima su najpoznatije klasici 'Animal Crackers', 'The Cocoanuts', 'Monkey Business', 'Horse Feathers' i 'Duck Soup'. Riječ je o naslovima koji su braća snimila u svom najproduktivnijem razdoblju, između 1929. i 1933. godine za Paramount.

Nakon slabih rezultata na box officeu, Paramount je prekinuo suradnju sa braćom koja su se našla u krajnje nezavidnoj situaciji. Spasio ih je Irving Thalberg, producent koji ih je vezao za MGM te im tako omogućio nastavak rada na novim projektima. Ova kolekcija nažalost ne uključuje te naslove već preostalih sedam filmova koje su Marxovci snimili za MGM četrdesetih godina. To nikako ne znači da je riječ o lošim filmovima, naprotiv. U prvom su planu svakako izvrsni veliki komercijalni hitovi 'A Night at the Opera' i 'A Day at the Races'.

U 'Operi' gledamo braću kako nastoje pomoći dvoje mladih ljubavnika unoseći kaos u Operu. Groucho natoji voditi operu, Harpo je nezadovoljni tenor, a Chico samoproglašeni menadžer nepoznatog, talentiranog pjevača u usponu (Allan Jones). Ovaj je pak zaljubljen u kolegicu, pjevačicu Rosu (Kitty Charlisle) no njihovu vezu sprječava tenor.

'U Cirkusu' gledamo bogatog mladića na čelu cirkus u kojem nastupaju on i njegova draga sve dok mu zli vlasnik ne ukrade novac kako bi otplatio hipoteku. Pomoći mu mogu jedino marxovci.

Na utrkama ('A Day at the Races') gradski moćnik Morgan želi preuzeti bolnicu koju vodi Judy te ju pretvoriti u Casino. Dr. Hugo Hackenbush, veterinar ilegalno zaposlen kao upravitelj bolnice, Tony i Stuffy pokušavaju spriječiti preuzimanje bolnice organizaijom konjskih utrka. Gotovo cijeli imetak stavili su na Hi Hata, konja koji, ispostavit će se, nije trkaći konj već konj za preskakanje prepona.

U sljedećoj avanturi braće Marx S. Quentin Quale (Groucho) kreće na zapad ('Go West') u potrazi za blagom. Na željezničkoj postaji susreće braću Josepha i Rustyja Panella (Chico i Harpo) koji mu pokradu sav novac. Oni su također u potrazi za zlatom u čemu će im pomoći stari rudar Dan Wilson.

U velikom dućanu (The Big Store) robna kuća The Phelps biti će prodana novom vlasniku. Sadašnji upravitelj će učiniti sve da do prodaje ne dođe kako se ne bi otkrile nepravilnosti u vođenju knjiga. Nakon pokušaja ubojstva jednog od vlasnila gospođa Martha Phelps u pomoć zove Wolfa J. Flywheela, najboljeg privatnog detektiva na svijetu.

Radnja posljednjeg filma iz kolekcije (A Night in Casablanca) odvija se u posljeratnoj Casablanci gdje je Ronald Kornblow postavljen za upravitelja hotela nakon što je njegov predhodnik ubijen. Francuski vojnik Pierre sumnja da iza svega stoje Nacisti. Pierre je optužen za suradnju s neprijateljem te, uz pomoć djevojke, nastoji dokazati svoju nevinost.