Besmrtan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Besmrtan

Besmrtan

Immortel (Ad Vitam) (2004.)

Odeon Films

102' akcija, drama, ZF

Režija:           Enki Bilal

Uloge: Charlotte Rampling, Thomas Kretschmann, Linda Hardy, Frederic Pierrot, Thomas Pollard, Yann Collette

Scenario:        Enki Bilal

Producent/i:   Dominique Brunner, Charles Gassot, Daniel J. Walker

Linkovi: službeni site
trailer

Besmrtan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
18
0.00

Ljubitelji stripa, sf-ovci i vi koji volite kad čovjek s naših prostora uspije vani! Priđite! Enki Bilal se osim u domaće strip retrospektive probija i u kina!

Immortel je prema svemu sudeći vrlo artistički film, a to nas ne bi trebalo čuditi budući da je Enki Bilal primarno strip majstor. Autoru ovo nije prvi izlet u filmske vode, naime već je davne 1987. snimio 'Tykho Moon', a zatim 'Bunker Palace Hotel' 1989. koji s 'Immortal Ad Vitam' iliti 'Besmrtnim' zatvaraju krug – riječ je o trilogiji koja je bazirana prema strip izdanjima okupljenim pod naslovom 'The Nikopol Trilogy'. Na filmu je Bilal radio četiri godine, kombinirajući kompjuterski generirane trodimenzionalne slike sa crtežima. Evo priče…

New York 2095. Neobična piramida plovi nebom Manhattana, a o sudnjem danu odlučuju antički bogovi Egipta. Sve je naizgled normalno :), a plavokosa djevojka koja plače plave suze, Jill Bioskop, još ne sluti da će je zadesiti sudbina. Božje sjelo baš i nije posve dobronamjerno, već odlučuje ubiti jednog od svojih – boga Horusa s glavom jastreba, ostavljajući mu još sedam dana da završi sve svoje tekuće poslove.

U igru, znali ste, dolazi plavosuzna ljepotica koju Horus želi pronaći i zavesti. Da bi to mogao, mora jadan posjedovati ljudski lik, a u te će svrhe iskoristiti Alcidea Nikopola, političkog zatvorenika koji je kriogeniziran (stručni termin iz sf-a) pred trideset godina zato jer je previše znao o apartheidu. Horus, Nikopol i Jill bit će čudan menage a trois izvrnutih glasova, sjećanja, pogrešnih tijela…sve će biti čudno, osim ljubavi koja će se pojaviti tamo gdje je najmanje očekujemo.

Spomenimo još nekoliko detalja – ulogu Jill odigrala je Linda Hardy, bivša miss Francuske (1992.), na cijeli je film utrošeno više od 22 milijuna eura što je pozamašna svota za film francuske koprodukcije, a postprodukcija je rađena u Japanu. Sam je Bilal (koji je zbog svog podrijetla čest gost u regiji) izjavio da među njegovim filmovima postoji ista geopolitička poveznica, a da je upravo 'Immortal' najambiciozniji i na estetskom i na biografskom planu.

Reakcije na film su ipak različite – od oduševljenja i usporedbe s genijalnim strip adaptacijama tipa 'Heavy Metal' te tepanja da je čudno osvježenje s obzirom na američku produkciju, neki kažu da je radnja prejednostavna, prenaivna i prepuna klišea.

m.n.