Anđeli od čelika - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Anđeli od čelika

Anđeli od čelika

Iron Jawed Angels (2004.)

HBO Films / ISSA film i video

125' drama

Režija:           Katja von Garnier

Uloge: Hilary Swank, Frances O'Connor, Anjelica Huston, Margo Martindale, Bill Murray

Scenario:        Jennifer Friedes, Sally Robinson, Eugenia Bostwick-Singer, Raymond Singer

Producent/i:   Len Amato, Lydia Dean Pilcher, Robin Forman, Paula Weinstein

Linkovi: imdb

Anđeli od čelika

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
3
0.00

Istinita priča o Alice Paul i Lucy Burns, radikalnim aktivisticama u borbi za prava žena koje su 1920. godine ljepšem spolu u SAD-u omogućile pravo glasa.

Pokreti i organizacije koje su se borile za ženska prava nisu bile rijetka pojava u SAD-u početkom prošlog stoljeća. Usprkos tome žene nisu imale pravo glasa niti je postojao negovještaj da će po tom pitanju nešto promijeniti. Situacija se ipak počela razvijati u pozitivnom pravcu pojavom Alice Paul (Hillary Swank) i Lucy Burns (Frances O'Connor).

Iako su i same bile aktivistice koje su se borile za prava žena smatrale su kako je potrebno učiniti nešto više te su se odvojile od mainstream pokreta kako bi osnovale vlastito radikalno krilo pokreta. Pomaknule su granice političkog protesta sve do ostvaranje svojih ciljeva da bi, naposljetku, 1920. godine izborile za 19. amandman izborivši se za pravo glasa.

U zemlji koja je odisala šovinizmom na suprotnoj su strani imale mnoge manje i više istaknute ličnosti uključujući i predsjednika Woodrowa Wilsona, ali i starije, konzervativnije aktivistice (Angelica Houston) koje nisu podržavale njihove metode. Neko su vrijeme provele iza rešetaka gdje su štrajkale glađu. Pokušali su ih silom nahraniti no nisu posustale. Tako su i dobile nadimak 'Anđeli od čelika' (Iron Jawed Angles).