Ray - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ray

Ray

Ray (2004.)

Universal Pictures / Blitz film i video

152' drama, glazbeni, biografski

Režija:           Taylor Hackford

Uloge: Jamie Foxx, Regina King, Kerry Washington, Clifton Powell, Harry Lennix

Scenario:        Taylor Hacford, James L.White

Producent/i:   Howard Baldwin, Karen Elise Baldwin, Alise Benjamin, Stuart Benjamin

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Ray

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.32
44
0.00

Glazbene su biografije dvosjekli mač – u kina dovuku i filmske i glazbene fanove. Ovaj put za nas i vas pjeva Jamie Foxx u kameleonskoj Rayevoj spodobi.

Životna priča blues-gospel kralja Raya Charlesa bila bi filmična čak i da nije bio pjevač – vid počinje gubiti u šestoj godini i to zbog glaukoma kojeg je zaradio nakon što mu se brat utopio u kadi za pranje rublja, pred njegovim očima. Klavir, klarinet i saksofon naučio je svirati u osnovnoškolskoj dobi uškoli za slijepe i gluhe, a bez roditelja ostaje u petnaestoj. No, ne bi bilo lijepo da vam sve detalje iz biografije, pa onda i iz filma ispričamo na početku. Reći ćemo vam samo da film govori o njegovom životu sa svih aspekata – od ranih godina kada se probijao, ovisnosti o heroinu pa sve do njegove borbe protiv segregacije.

Film 'Ray' je na svojim leđima iznio Jamie Foxx, a sve govori podatak da je za iznimno uvjerljivu izvedbu osvojio Zlatni Globus, a zbog iste je nominiran i za Oscara. Jamie je bio Ray do svake svoje koske – osim što je u filmu sam svirao i pjevao sve glazbene brojeve, prije snimanja je posjećivao tada 73-godišnjeg Charlesa ne bi li ga u potpunosti 'skinuo'. Na kraju je ipak zaključio da mu ostarjeli pjevač nikako ne može pomoći u portretiranju 19-godišnjaka, tako da je inspiraciju potražio u starim fotografijama i snimkama.

I očito dobro odradio svoj posao, jer američki kritičari kažu da se tokom gledanja filma zaboravlja da gledate Jamiea a ne Raya, što nije ni čudo budući da je Foxx pokupio sve, od mimike, gesta, osmijeha, Charlesovih mana i poštapalica, do držanja. Uz sve to, svaki dan snimanja nosio je zatamnjene naočale tako da je praktički bio slijep po 14 sati.

Spomenimo još kritike koje su filmu uputili poznavatelji Rayovog života – film se malo koncentrira na mračnu pjevačevu stranu; iako je naglašena njegova ovisnost i ženskarenje, film ipak završava s njegovim liječenjem i konačnim skidanjem s horsa što bi moglo (pogrešno) implicirati da u tom momentu završava njegovo kreativno razdoblje. Bilo kako bilo, Ray Charles je ipak doživio svoj tribute, umro je, naime, u lipnju, nedugo nakon završetka snimanja.