Metallica: Some Kind of Monster - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Metallica: Some Kind of Monster

Metallica: Some Kind of Monster

Metallica: Some Kind of Monster (2004.)

IFC Films / VTI

141' dokumentarni, glazbeni

Režija:           Joe Berlinger, Bruce Sinofsky

Uloge: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Robert Trujillo, Jason Newsted

Producent/i:   Bruce Sinofsky, Joe Berlinger

Linkovi: imdb

Metallica: Some Kind of Monster

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
3
0.00

Dokumentarac o snimanju albuma 'St. Anger' jedne od najpopularnijih Heavy Metal grupa, popularne Alcoholice, daje novo značenje pojmu grupna terapija.

Režiseri Joe Berlinger i Bruce Sinofsky pratili su bend danonoćno više od godinu dana snimivši preko 1200 sati materjala za vrijeme snimanja njihovog posljednjeg albuma 'St. Anger'. To se zove predanost poslu, pogotovo ukoliko su vam u objektivu ovi 'ljepuškasti mladići'.

Njihov video zapis prikazuje disfunkcionalni bend u velikoj krizi, uzrokovanoj prije svega odlaskom basista Jasona Newsteda. Frontman James Hetfield odlazi na odvikavanje (od svega) te se sukobljava sa voljenim mu bubnjarom Larsom Urlichom. Ovaj se, naime, okomio na Napster koji mu nemilo izbija novac iz džepa. Čini se da je Hetfield u četvrt stoljeća sviranja skupio nešto sa strane za razliku od 'siromašnog' Urlicha. U svakom slučaju ulogu mirovnjaka preuzima gitarist Kirk Hammett.

Tada na scenu stupa motivator Phil Towle koji, za sitnicu od 40 000 USD mjesečno, od razuzdanih zvijeri u srednjim godinama pokušava napraviti kreativce koji će, nekim čudom, snimiti album. U tome će im pomoći novopečeni basist Robert Trujillo koji više nego dobro popunjava upražnjeno mjesto nakon Newstedova odlaska.

Fanovi Metallice 'progutat' će ovaj materijal bez obzira na naše opaske. Ostali? Ukoliko želite vidjeti kako Alcoholica...oprostite, Metallica izgleda iznutra nećete pogriješiti odvojite li 140 min na ovaj vrlo dobar dokumentarac.

Spomenimo još da su autori Joe Berlinge u Bruce Sinofski Metallicine pjesme koristili u svom nagrađivanom dokumentarcu 'Paradise Lost', priči o troje tinejdžera iz Arkansasa optuženih za ubojstvo. Kakve to ima veze sa Metallicom? Trojac je ubojstvo počinio pod utjecajem 'vražje' glazbe, točnije heavy metala.