Barry Lyndon - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Barry Lyndon

Barry Lyndon

Barry Lyndon (1975.)

Warner Brothers / Issa film i video

184' drama, povijesni

Režija:           Stanley Kubrick

Uloge: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger

Scenario:        Stanley Kubrick

Producent/i:   Stanley Kubrick

Linkovi: imdb
stanleykubrick

Barry Lyndon

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.44
25
0.00

Barry Lyndon je častohlepan, ambiciozan, uporan i tvrdoglav. I sanjar. Povijesna drama podjednako o jednom razdoblju kao i o jednom čovjeku.

Barry (Ryan O'Neal) je mladić koji, zbog dvoboja, rano ostaje bez oca. Zaljubljuje se u rođakinju Noru zbog koje pristaje na dvoboj s kapetanom Johnom Quinnom (Leonard Rossiter). Barry pobjeđuje u dvoboju, no prisiljen je napustiti dom i odlazi u Dublin. Putem ga opljačkaju pa se pridružuje engleskoj vojsci kako bi preživio. Uskoro za Barrya slijede nove avanture...

Vrijeme je Sedmogodišnjeg rata, a engleska se vojska bori protiv pruske. Barry uspjeva pobjeći iz engleske vojske, no u bijegu ga uhvati Potzdorf (Hardy Krüger), kapetan pruske vojske. Barry se pridružuje pruskoj vojsci i ubrzo postaje špijun, istražujući slučaj Chevalier de Balibarija. Balibari je engleski bjegunac i Barry mu se odluči pridružiti. Uskoro ženi Lady Harriet Lyndon (Marisa Berenson) i postaje djelom engleske plemićke kreme. Lord Bullingdon, sin Lady Lyndon, ne može se pomiriti s majčinim novim suprugom i naposlijetku izaziva Barrya na dvoboj.

'Barry Lyndon' donio je, uz 'Spartaka', najviše Oscara među Kubrickovim filmovima. Kubrick je nominiran u tri kategorije (najbolji redatelj, najbolji film, najbolji adaptirani scenarij), a još 4 nominacije slijedile su za scenografiju, kinematografiju, kostimografiju i glazbu. Film je osvojio potonja 4 Oscara, dok je Kubrick ponovno izvisio. Film je radnju preuzeo iz istoimenog romana Williama Makepeacea Thackerya.

Glazba u filmu ponovno je pomno i odlično izabrana, pri čemu je Kubrick preslušao gomile glazbenih materijala iz 17. i 18. stoljeća. Za dodatnu autentičnost 18.stoljeća, Kubrick se koristio prirodnim svjetlom i svjetlom svijeća, te brzom lećom Zeissove proizvodnje za NASA-u. Time mu je bilo omogućeno snimanje usporenih zoomova koji su dodatno pojačavali beživotnost likova.

Još jednom je pokazao majstorstvo tehničkog snimanja, no film je oduševljavao kritiku, ali ne i gledatelje.