Španjolski engleski - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Španjolski engleski

Španjolski engleski

Spanglish (2004.)

Columbia pictures

130' komedija, romansa

Režija:           James L. Brooks

Uloge: Adam Sandler, Téa Leoni, Paz Vega, Cloris Leachman

Scenario:        James L. Brooks

Producent/i:   James L. Brooks, Julie Ansell, Richard Sakai

Linkovi: skužbeni site
trailer
imdb

Španjolski engleski

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.33
3
0.00

Je, napast po imenu Adam Sandler opet je tu. Ipak, izgleda da je u svom posljednjem filmu nešto probabljiviji.

'Spanglish', teško prevediva kovanica koja opisuje spoj engleskog i španjolskog (jezika, kulture, temperamenta i tako to) savršen je naslov filma; barem što se sinopsisa tiče. Razvikani kuhar (eto kako se od vodonoše preko svatovskog zabavljača brzo može stići do masterminda iz kuhinjske sjene – govorimo o Sandleru naravno) oženjen je za emocionalno superosjetljivu i ne pretjerano stabilnu suprugu, a do pravog zapleta dolazi kada u kuću ulazi kućna pomoćnica: samohrana majka, lijepa Meksikanka Flor.

Same old rekli bi mnogi i ne bi se prevarili. Ljubavni odnosi, trokuti i paralelogrami u soft pričici za nedjeljno lagano dremuckanje u obližnjem kinu. Sve to stoji no ne treba zaboraviti činjenicu kako je čovjek za 'Spanglishevom' upravljaču James L. Brooks, stari mačak koji je u karijeri potpisao uspjelije filmove poput nezaboravnog 'Bolje ne može'. U 'Spanglishu' se osim režijom pozabavio i scenraijem, no za razliku od spomenutog prethodnog filma u castu nije raspolagao s veličinama poput Jacka Nicholsona ili Helen Hunt. Svejedno, kritika je razmjerno dobro prihvatila Sandlera, ali je i primjetila kako film u dobroj mjeri izvlači Téa Leoni. Točnije, dobra redateljsko – scenaristička razrada likova. Evo nas na početku kutka hvale, kod prokušnog Brooksa.

Zanimljivost za kraj: kako je u integralnoj verziji završio 'Spanglish' nećemo saznati, no svakako možemo pretpostaviti. Na pregledima za testiranje tržišta ispostavilo se da publika baš i nije presretna zamišljenim krajem, pa se prionulo na dosnimavanje. Filmu je nataknut nov završetak a koliko je pomoglo ostaje upitno – podbačaj na kino blagajnama govori dovoljno.

h.p.