Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće

Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće

Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (2003.)

Discovery film i video

103' drama

Režija:           Ki-duk Kim

Uloge: Yeong-su Oh, Ki-duk Kim, Young-min Kim, Jae-kyeong Seo

Scenario:        Ki-duk Kim

Producent/i:   Lee Seung-jae

Zemlja:          Južna Koreja

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.83
29
0.00

Kim Ki – duk. Treba li dodatnih pojašnjavanja? Lirska drama o životnom putu dječaka koji od budističkog učenika postaje učiteljem.

Kim Ki – duk južnokorejski je redatelj neuobičajene biografije. Mladost je proveo po tvornicama, nakon toga je slijedilo petogodišnji vojni rok, da bi na kraju otišao u Paris studirati umjetnost. Otkrio je film, snimio 'Krokodila' (1996) i od tog trenutka u gotovo pravilnim intervalima redovno podastire sasvim posebne naslove.

'Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće' film je nastao 2003. godine. Pokorio je podjednako kritiku i publiku, a nakon raznoraznih svjetskih filmskih festivala i projekcijskih dvorana konačno pohodi i naše prostore. Film nevjerojatnih prizora prirode i očaravajuće glazbe svojevrsna je filmska meditacijska mantra u kojoj se sagledavaju neke općeživotne istine poput ljubavi, strasti, mudrosti, starenja, odrastanja i opraštanja. Konteplativni bi niz mogao ići u nedogled stoga je možda najpametnije pozabaviti se sinopsisom.

Kao što i sam naslov sugerira, redatelj, scenarist ali i glumac,  Kim Ki – duk nas odvodi u živote dva budistička redovnika u njihovim posve različitim, mijenjajućim životnim okolnostima. Naslovna godišnja doba doista su vremenski odjeljci, no prije svega predstavljaju metaforu koju svaki put kad kartamo belot vidimo na slikama aševa. Četiri godišnja doba, četiri životne istine, četiri osobe u jednoj. Film otvara proljeće, tj. mali dječak u plutajućem samostanu nasred planinskog jezera. Pored dječaka samostan ima još samo jednog stanovnika – dječakovog učitelja.

Slijedi ljeto. Dječak je sada mladić, zaljubljen u bolesnu djevojku koja je u samostan dovedena kako bi ozdravila pod paskom redovnika. Slijede jesen, zima i ponovno proljeće no izlišno je o njima dodatno pričati: novi periodi, nove spoznaje pohode Dječakov usud i on sukladno svojem iskustvu / temperamntu / mudrosti donosi odluke i na taj način gradi pješčanu kulu svojeg života. 

Prikaz 'Proljeća, ljeta...' možda je najuputnije zaključiti rječima samog redatelja Kim Ki – duka: 'Namjeravao sam portretizirati radost, bijes, tugu i zadovoljstvo naših života kroz četiri godišnja doba i kroz život redovnika koji živi u hramu na jezeru Jusan okružen samo s prirodom'.

Što su Azijci: jedna malo složenija rečenica kao ekvivalent zapadnjačkom kompliciranju i okolišanju. Ipak, i mi možemo biti sažeti i zenovski kratki kad to poželimo: Film o življenju.