Hitler: Konačni pad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hitler: Konačni pad

Hitler: Konačni pad

Der Untergang, The Downfall (2004.)

Newmarket Films

154' drama, biografski, povijesni

Režija:           Oliver Hirschbiegel

Uloge: Bruno Ganz, Juliane Köhler, Thomas Kretschmann, Ulrich Matthes, Heino Ferch

Scenario:        Bernd Eichinger, Joachim C Fest

Producent/i:   Bernd Eichinger

Zemlja:          Njemačka, Italija, Austria

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Hitler: Konačni pad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.37
67
0.00

Film koji je uznemirio Njemačku! Puno zaradio! Nagrada se nakupio! Pogledajte sami da li je vrijedilo.

Mada je od Drugog svjetskog rata prošlo 60 godina, izmjenile se generacije, crni oblak nacizma, Adolfa Hitlera i njegovih pomagača još uvijek prati i šiba njemačku naciju. Milijuni Židova rasutih po svijetu ne praštaju pogrome, mučenja i ubijanja i svako malo podsjećaju na prošlostoljetnu torturu.

Kako filmska ostvarenja uvijek reflektiraju stanje nacije, tako je i za njemačku kinematografiju simptomatičan grč pri prikazivanju tog, za sve vrlo bitnog dijela njihove povijesti. 'The Downfall', scenariste i producenta Bernda Eichingera, se najavljuje kao film koji bi trebao srušiti i te posljednje tabue.

Hitler je centralna figura filma i nije, kako mnogi pretpostavljaju, prikazan kao bešćutni diktator i čudovište koje je otpratilo milijune u smrt, već kao tiha osoba na čiju je ljudsku stranu bačen reflektor što je upravo i razlog da se proglašava tabu brejkerom. Spomenuti se Eichinger desetljećima želio pozabaviti ovom temom.

Istoimena knjiga povjesničara Joachima Festa poslužila je mu je kao željeni dramaturški predložak, a knjiga Hitlerove tajnice Traudl Junge poslužila mu je za humani aspekt, ali i kao osoba koja će cijelu priču držati na okupu. Zadnji Hitlerovi dani, počevši od 20. travnja 1945., pad 3. Reicha, dolazak Rusa, vjenčanje Eve Braun i Hitlera, a potom i njihovo zajedničko ubojstvo 30. travnja 1945., događaji su oko kojih se plete film.

Nakon 1956. i Pabstovog 'Der Letste Akt', ovo je prvi film koji se bavi ovom osjetljivom temom s time da se prvi bavio istom s pozicije vojnika kojeg je glumio Oscar Werner. Najpoznatiji njemački glumac, Bruno Ganz, zasigurno je dobro promislio prije nego li je prihvatio glavnu ulogu u ovom filmu. No, rizik mu se isplatio.