Na putu rata - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Na putu rata

Na putu rata

Path to War (2002.)

HBO / Blitz film i video

165' drama

Režija:           John Frankenheimer

Uloge: Michael Gambon, Donald Sutherland, Alec Baldwin, Bruce McGill, James Frain

Scenario:        Daniel Giat

Producent/i:   John Frankenheimer, Cary Brokaw, Howard Dratch, Edgar J. Scherick

Linkovi: imdb

Na putu rata

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Frankenheimerova drama progovara o turbulentnim vremenima rata u Vietnamu iz perspektive američkog predsjednika Lyndona Bainesa Johnsona.

Mandat 36. američkog predsjednika Lyndona Bainesa Johnsona nedvojbeno je obilježio rat u Vietnamu za kojeg, pokazalo se, on nije bio spreman. Činjenica da se samo tri godine kasnije nije kandidirao za novi mandat dovoljno govori o njegovom nemogućnošću nošenja sa situacijom.

Johnson je sanjao o stvaranju velike nacije i društvenog prosperiteta, no njegovi su planovi potisnuti duboku u drugi plan. U vanjskoj politici Johnsonove adminirstacije veoma su važnu ulogu imali savjetnici Robert McNamara (Alec Baldwin) i Clark Clifford (Donald Sutherland). Njihova su stajališta govoto uvijek bila kontradiktorna što se posebno ovisi na vojna pitanja. Clifford je upozoravao da će daljnja eskalacija sukoba u potpunosti onemogućiti ostvarenje Johnsonovih planova na nacionalnoj razini dok je McNamara zagovarao nastavak ratovanja.

Frankenheimerov directo to cable film inspiriran je Robert A. Carovom opsežnom biografijom predsjednika Lyndona Bainesa Johnsona. U filmu se uz Donalda Sutherlanda pojavljuje i M*A*S*H-ovac Tom Skerritt (u ulozi Williama Westmorelanda).