Rocky - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rocky

Rocky

Rocky (1976.)

MGM / Continental film

119' drama, romansa

Režija:           John G. Avildsen

Uloge: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Burgess Meredith, Carl Weathers

Scenario:        Sylvester Stallone

Producent/i:   Richard Chartoff, Irwin Winkler

Linkovi: imdb

Rocky

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.55
33
0.00

Sylvester Stallone kao Rocky Balboa u definiciji američkog sna - 'ukoliko daš sve od sebe ostvarit ćeš snove.'

Rocky Balboa je anonimni boksač iz Philadelphije čija se karijera nije razvila kako je očekivao. Za život zarađuje utjerivanjem dugova za izvjesnog Gazza, čovjeka koji misli da Rocky nije dovoljno opak za taj posao. Njegov bivši trener Mickey uvjeren je da u Balboi leži veliki, no zbog njegove lijenosti i neodlučnosti, neostvareni potencijal.

Asocijalni Rocky vrijeme provodi sa psom u otužnom stančiću. Jedini kontakt osvaruje sa sramežljivom Adrian, prodavačicom u lokalnom dućanu za kućne ljubimce. Malo po malo Adrian izlazi iz svoje ljušture te se prijateljstvo pretvara u vezu što posebice razveseli njezinog brata, Rockyjevog najobljeg prijatelja Paulija.

Osim na privatnom, Rockyju će se sreća nasmješiti i na profesionalnom planu. Apollo Creed, aktualni prvak svijeta u teškoj kategoriji, ponudit će borbu za naslov prvaka nepoznatom boksaču. Izbor pada na Rockyja koji pod budnim okom starog Mickeya započinje pripreme za veliki meč.

Stallone, koji potpisuje scenarij ovog Oskarom nagrađenog filma, pokazao je sve svoje adute ispred i iza kamere. Tada 76godišnji Burges Meridith odigrao je jednu od svojih upečatljivijih uloga. Carl Weatherspoon proslavio se u kasnijem spotu iz Rockyja 3 ('Living in America'), dok se Talia Shire izvrsno snašla u ulozi sramežljive 'nikad se nisam poljubila' old school žene.

Film je prepun scena koje su ušle u filmsku povijest poput one u kojoj Rocky trči stepenicama muzeja umjetnosti u Philadelphiji. Baš kao i njegov junak Rocky, tada anonimni Stallone preko noći je došao na naslovnice svih magazina.