Svemirske lopte - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Svemirske lopte

Svemirske lopte

Spaceballs (1987.)

MGM / Continental film

96' komedija, ZF

Režija:           Mel Brooks

Uloge: Mel Brooks, Bill Pullman, John Candy, Rick Moranis, Daphne Zuniga

Scenario:        Mel Brooks, Thomas Meehan, Ronny Graham

Producent/i:   Mel Brooks, Ezra Swerdlow

Linkovi: imdb

Svemirske lopte

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.36
14
0.00

Kralj parodije Mel Brooks okomio se na Star Warse. Sebi je namjenio ulogu vođe Spaceballsa, predsjednika Skrooba i Yogurta.

Kralj Roland (Disck Van Patten), poglavar planeta Druidia, želi oženiti svoju kćer Vespu (Daphne Zuniga) z mladim princom Valiumom. Njegove planove remeti otmica princeze od strane zle rase Spaceballsa, predvođenih Scroobom i Lordom Dark Helmetom.

U zamjenu za princezin život, Svemirske lopte traže sav zrak iz atmosfere Druida koji žele preseliti u vlastitu atmosferu?!? Desperate times call for desperate mesures pa se kralj Roland za pomoć obraća svemirskom odmetniku, plaćeniku Lone Starru (Bill Pullman).

Luke Skywalker i Han Solo ovdje su objedinjeni u liku Lonea Starra. Njegov vjerni pratioc Barf (John Candy) govorom, odnosno zavijanjem, podjseća na wookija, a tu su i Dark Helmet i princeza Vespa, nezaobilazni sudionici priče.

Brooksov lik Yogurt namjerio se ne na Yodu već na Obi-Wana. Iako su Star Warsi u prvom planu ne smijemo izostaviti 'Aliena' i 'Planet majmuna', SF klasike koji su se također našli na Brooksovoj meti.