Završni rez - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Završni rez

Završni rez

The Final Cut (2004.)

Lions Gate Films / Blitz film i video

104' drama, ZF

Režija:           Omar Naim

Uloge: Robin Williams, Mira Sorvino, James Caviezel, Stephanie Romanov, Genevieve Buechner

Scenario:        Omar Naim

Producent/i:   Nick Wechsler

Zemlja:          Kanada, Njemačka

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Završni rez

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.91
11
0.00

Mizernih 41% na rottentomatoes.com-u za dugometražni prvijenac redatelja Omara Naima i nije neka radost.

Čini nam se da će bolje mu biti zadovoljiti se time što mu je u prvijencu pristao zaglumiti veliki Robin Williams, jer to je pozitivna točka ovoga filma oko koje se slaže večina kritčara.

Film je znanstveno fantastičnoga žanra i bavi se velikim pojmovima poput sjećanja, nadzora i prava na privatnost. Radnja je smještena u budućnost i otkriva nam viziju svijeta u kojem se u konačnici dvoje budućih roditelja slože da ugledni kirurg umetne u mozak njihovog uskoro rođenoga djeteta memory čip. Radi se o čipu koji funkcionira poput video kamere koja posjeduje beskonačnu memoriju koja bilježi život svoga domaćina - onako kako ga on sam gleda.

Kada domaćin umre, tzv. cutter, kojeg ovdje igra Williams, dobije sav taj materijal kojeg potom mora pregledati i izmontirati za prikazivanje povorom pokopa koje se u origimalu zove rememory. I ovdje se redatelj počinje pitati: 'Da li su sjećanja privatna ili javna?' Nu. I da li je nac Cutter Williams prava faca koja će odlučiti o tome što je bitno za životnu priču tog čovjeka ili nije? Nu.I da li se ljudi ponašaju drugačije kada znaju da će netko kasnije gledati njihov život sklopljen u jedan osrednje trajajući kratki film? Nu.

Malo akcije u ovoj lamentaciji osigurati će okret koji nam donosi uvjerenje Cuttera Williamsa da svojim poslom može osloboditi mrtve njihovih grijeha, a pravi klimaks dolazi kada pregledavajući snimke umrloga dolazi do uznemirujućeg saznanja o vlastitom životu zgob čega se ljuto zapita zašto je živio tako kako je živio.