The Woodsman: Dodir bez opravdanja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      The Woodsman: Dodir bez opravdanja

The Woodsman: Dodir bez opravdanja

The Woodsman (2004.)

Newmarket Films / VTI

87' drama

Režija:           Nicole Kassell

Uloge: Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, Benjamin Bratt, Keanu Reeves, Mos Def, David Alan Grier, Michael Shannon, Carlos Leon

Scenario:        Nicole Kassell, Steven Fechter

Producent/i:   Lee Daniels

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

The Woodsman: Dodir bez opravdanja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.62
13
0.00

Izuzetno osjetljiva tema pedofilije ovdje je obrađena sa još osjetljivijeg kuta gledanja. Može li 12 godina zatvorske kazne 'pomoći' pedofilu?

Dvanaestogodišnja se zatvorska kazna osuđenog pedofila Waltera bliži svome kraju, a samim tim se i podebljavaju njegovi strahovi oko povratka u 'slobodni svijet'. Napokon s ove strane rešetaka, pokušava zadržati svoje prijašnje društveno neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje za sebe te nekako u red posložiti svoj životni mozaik.

Pronalazi posao, što i nije bila velika poteškoća jer se zaposlio u pilani, a i inače je izuzetno spretan u radu s drvetom, ali sa stanom su već nastali problemi. Krov nad glavom ipak je pronašao i to jedvice, ali igrom sudbine – preko puta osnovne škole. Uuups!

Od obitelji je jedino nećak Carlos (Benjamin Bratt) ostao s njim u kontaktu, želeći mu pomoći. Sestra, naprotiv, odbija ikakvu komunikaciju s njim. Poručnik Lucas (Mos Def) još je jedan od likova izuzetno bitnih za Walterov boravak van zatvora, on naime budno pazi na svako njegov korak. Tu je i romantični dio radnje za koji se brine Walterova suradnica, pomalo tvrdoglava i neosvojiva Vickie (Kyra Sedgwick) kojoj se ovaj stidljivo i nesigurno udvara.

Kako se za sada sve čini prilično predvidivom situacijom u kojoj bi se vjerojatno našao bilo koji friški bivši zatvorenik, nastavljamo u istom tonu dalje. Obzirom da se radi o izraziti maloj sredini, nije za čuditi se što je Walterova prošlost pomalo počela izlaziti na vidjelo te su se gradom polako, ali sigurno počele pikulati razne istine i neistine o njegovom ponašanju. Suočen je sa svojom bolešću, pedofilijom, borbom da se odupre tom nagonu te da ostvari svoju, ako ikako, normalnu egzistenciju...

Zgodne osnovnoškolke ravno pred njegovim cijelim pedofilskim bićem neće mu to olakšati, ali baš nimalo.

Dugometražni debut redateljice Nicole Cassel ispisao je već cijele novinskim stupcima pohvale umješnosti joj velikoj. Kako je sudjelovala i u pisanju scenarija, njena sreća time samo je veća. Glumački doprinos Kevina Bacona, koji i inače odlično 'pliva' u ovakvim ulogama, istaknut je kao maestralan, okovan kao novi nivo njegove zrelosti i da vam ne nabrajamo..., radi se samo o pozitivnim kritikama – u superlativu. Gospođa Sedgwick također je dobila pohvalnicu, zajedno s montažerskim duom (Brian A. Kates&Lisa Fruchtman) i meštrom od kamere - Xavierom Perezom Grobetom.