Rat svjetova - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rat svjetova

Rat svjetova

War of the Worlds (2005.)

Paramount Pictures / VTI

116' akcija, ZF, triler

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Tom Cruise, Tim Robbins, Dakota Fanning, Miranda Otto, Justin Chatwin, David Allan Bache, James Dumont

Scenario:        Josg Friedman

Producent/i:   Kathleen Kennedy, Paula Wagner, Colin Wilson

Zemlja:          SAD

Linkovi: trailer
službeni site
imdb

Rat svjetova

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.20
122
0.00

Kada su u igri Spielberg, Tomica i mala wunderkindica Dakota Fanning, svjetski je klimaks naprosto neizbježan. A kako se Tom i zaljubio, slijedi nam Apokalipsa.

Iako stvari iz uvodnika nemaju puno veze sa samom radnjom filma, najbolje ilustriraju uskovitlanu prašinu i salve govorancija koje prate medijsku kampanju ovog naslova. Ako samo uzgred spomenemo radio-dramu H.G. Wellsa koja je svojevremeno izazvala bezglavo bježanje Amera, a još je k tome idejna polaznica ovog naslova, paralele su neizbježne.

U centru zbivanja je Ray Ferrier (Tom Cruise), pripadnik srednjeg staleža koji živi i radi u New Jerseyu. Otuđen od svoje obitelji i s mnoštvom vlastitih tema koje tek čekaju na proradu jedva hvata konce vlastita života dok se dogodi ono što je najmanje očekivao. Atmosfera malog grada narušena je brutalnom invazijom destruktivnih stranaca - izvanzemaljaca kojima je jedini cilj uništenje dragog nam planeta. Ray ubrzo uviđa da je vrijeme za francuska razmišljanja na temu ja i samo ja završilo, te daje sve od sebe ne bi li obranio svoju djecu.

Da je riječ o teškoj kategoriji osim imena uključenih i heavy artiljerije vizualnih efekata zorno nam ilustriraju i cifre – budžet je navodno premašio 100 milijuna dolara, a neki izvori predviđaju da bi Tomica mogao zaraditi više od 300 milijuna dolara!!! Fama oko filma je nešto manja od očekivane jerbo si je Cruise, kao što znate, nabacio zaručnicu Katie Holmes s kojom je u tjednima za vrijeme premijera manijakalno ludio po medijima i u konačnici prosječnom gledatelju jako dosadio svojim agresivnim nastupima da ga je taj isti gledatelj odlučio ignorirati, što je potpuna katastrofa za gledanost filma.

Od zanimljivih ćemo podataka istaknuti neočekivano brzu produkciju – film je, naime, najprije najavljen za 2007., da bi ga uspjeli sklepati u rekordnom roku od sedam mjeseci. Svjetska je premijera upriličena u Tokiu (Spielberg je čak posjetio i japanskog premijera te mu tepao da ima filmsku facu) i to zbog, prema nekim izvorima, eksperimenta kojim bi se imala utvrditi brzina kojom se informacije šire iz Japana do SAD-a.

Čudni je (da ne kažemo bolesni) Cruise na setu postavio i štand o scijentološkoj crkvi, a koliko je bizaran svjedoči i slijedeća scena: za vrijeme snimanja u malom gradiću Howellu na potpisivanje autograma zaredalo je brdo ljudi koje je Tomek lijepo upozorio da budu mirni i stanu u skladan red. Budući da se neka teta progurala, rigidni je glumac prekinuo potpisivanje. Kad su bili zločesti!