Grof Monte Cristo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Grof Monte Cristo

Grof Monte Cristo

The Count of Monte Cristo (2002.)

Buena Vista Home Entertainment / Blitz film i video

131' akcija, avantura, drama

Režija:           Kevin Reynolds

Uloge: James Caviezel, Guy Pearce, Dagmara Dominczyk, Richard Harris, Luis Guzman

Scenario:        Jay Wolpert, Alexandre Dumas père

Producent/i:   Chris Brigham, Roger Birnbaum, Gary Barber

Zemlja:          Velika Britanija, SAD, Irska

Linkovi:

imdb

Grof Monte Cristo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.32
31
0.00

Nakon trinaest godina u zatočeništvu zbog ljubomore najboljeg prijatelja James Caviezel uspjeva pobjeći te život posvećuje osveti.

Mornar Alexandre Dumas (James Caviezel) je poštenjak, moralan, radišan čovjek koji drži do istine i prijateljstva. Predanim radom i upornošću taj je službenikov sin postao kapetan trgovačkog broda. Vodi miran život u Napoleonovoj Francuskoj spremajući se za ženidbu sa prelijepom Mercedes sve dok ga ne izda onaj od kojeg je to najmanje očekivao, najbolji prijatelj Fernand (Guy Pearce). Fernand, sin bogataša bez ambicija u životu, potajno je zaljubljen u Mercedes no svjestan je da uz Alexandrea kod nje nema šanse. Zato ga optužuje za izdaju te Dumas završava u zatočenistvu na kažnjeničkom otoku.

Tamo provodi sljedećih 13 godina života razmišljajući o idealima u koje je beskrajno vjerovao, a koji mu sada više ne znače ništa. Čovjek za kojega je postojalo samo crno i bijelo, dobro i loše potpuno se mijenja. Obuzima ga želja za osvetom Fernandu i onima koji su ga zatvorili u čemu mu pomaže također nepravedno zatvoreni kolega, politički zatvorenik zvan The Priest (Richard Harris). Njih dvojica uspjevaju pobjeći iz zatvora nakon čega Dumas preuzima identitet misterioznog grofa Monte Crista. Uspjeva se infiltrirati u kremu francuskog plemstva te polako ali sustavno sprema toliko željenu osvetu.

Iako je ovdje riječ o adaptaciji knjige ne može se reći da nema odstupanja od pisane riječi. Režiju potpisuje Kevin Reynolds, čovjek zaslužan za Waterworld, jedan od najvećih podbačaja posljednjih desetljeća, barem na financijskom planu. Ipak, ukoliko je suditi po filmu u kojem upravo pišemo Reynolds je naučio lekciju.