Otok - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Otok

Otok

The Island (2005.)

DreamWorks / ISSA film i video

136' akcija, ZF, triler

Režija:           Michael Bay

Uloge: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou, Sean Bean, Steve Buscemi, Michael Clarke Duncan

Scenario:        Robert Kurzman, Roberto Orci

Producent/i:   Walter F. Parkes

Zemlja:          SAD

Linkovi: trailer
službeni site
imdb

Otok

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.82
60
0.00

Nakon svjetskih potopa tipa 'Armageddon' i 'Pearl Harbor', Michael Bay se vraća futurističkim trilerima. Scarlett Johansson i Ewan McGregor su dobri argumenti!

Prvo. Mediji kažu da je za kompliciranu radnju potrebna pažnja ne biste li kockice pospojili kako se priliči. Zato se odmah bacamo na priču: Lincoln Six-Echo (McGregor) je stanovnik utopijske, ali funkcionalne platforme koja je smještena u 21. stoljeće, a služi kao privremeno utočište ljudima koji su preživjeli ekološku katastrofu.

Stanovnicima je obećano da će nakon nekog vremena biti slani na 'Otok', navodno zadnje nekontaminirano mjesto na planetu. Kada Lincoln počinje kopati oko cijele priče, uz pomoć McCorda (Steve Buscemi) dolazi do spoznaje da vanjski svijet postoji, a da Otok ne postoji. Nakon nekog vremena iz fikcijskog svijeta odlučuje pobjeći s prijateljicom Jordan Two Delta (Johansson) i za vrat si navlači prilično opasnog lovca na glave…

Drugo. Svjetski su mediji s NY Timesom na čelu naglasili sličnost Bayovog uratka s ostalim filmovima iz sf branše, posebno zbog steriliziranog prostora, sivo-metalične boje i gadgeta koji govore. Svi nose bijelo, svaki se pokret stanovnika nadgleda (očite paralele s 'Vrlim, novim svijetom'), a jadni su mještani samo zamorci zatočeni s nekim višim zlim ciljem. Glumci, osim što moraju biti lijepi, nerijetko imaju lakonske lajne poput 'Pazi', 'Trči' ili pak 'Idi', no neke će svakako veseliti da su Scarlett i Ewan uprizorili i pokoju romantičnu sekvencu.

Treće: Rotten Tomatoes svemu usprkos navodi da je riječ o intrigantnom trileru koji je zanimljiv spoj znanstvene fantastike i dobre stare akcijske jurnjave, a da se k tome, adresiraju i aktualne teme poput kloniranja, eutanazije i abortusa.

Četvrto (i zadnje): Od zanimljivih detalja imamo slijedeće – za vrijeme snimanja atraktivan je glumački par, McGregora i Johanssonovu, ganjao neki paparazzo, koji se pri tom tako nespretno poskliznuo da je završio s teškim ozljedama na hitnoj.