Vjerni Danny - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vjerni Danny

Vjerni Danny

Danny the Dog (2004.)
102' akcija, krimi, drama

Režija:           Louis Leterrier

Uloge: Jet Li, Morgan Freeman, Bob Hoskins, Kerry Condon, Vincent Regan

Scenario:        Luc Besson

Producent/i:   Luc Besson

Linkovi: službeni site
službeni site 2
trailer

Vjerni Danny

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.28
25
0.00

Egzotična kombinacija Jet Lija u glavnoj ulozi, Morgana Freeman u pobočnoj, producenta Luca Bessona i glazbe nepotrošivih Massive Attack.

Jet Li je već i najnezainetresiranijem zapadnjaku poznat kao apsolutna zvijezda filmova s borilačkim vještinama s istoka pa nas zati i ne bi trebalo čuditi ovo filmsko djelo skuhano 'a la international'. Uz spomenutog sve uspješnijeg producenta i sve manje redatelja, Francuza Luca Bessona, Amerikanca Morgana Freemana, britanskih Massive Attack i snimateljski je set bio smješten u Glasgow u Škotsku.

Priča prati Dannyja (Jet Li) ubojitog roba nevjerovatne vještine koji se bori i zarađuje novac za svoga gazdu, mafijaša poznatog po imenu Ujak Bart (Bob Hoskins). Pas iz naslova zaista je Danny jer je cijeloga života bio treniran da se ponaša poput životinje, što je uključivalo i nošenje pseće ogrlice oko vrata. Radilo se tu o ilegalnim gladijatorskim klubovima u kojima se borilo do smrti. Kada bi Ujka Bart skinuo Dannyju ogrlici i viknu 'Drž' ga!' ovaj bi se sav raspametio i najčešće samim svojim tijelom, bez upotrebe dodatnog oružja, smlavio protivnika do smrti.

U jednoj je mafijaškoj frci nastradao gazda Bart (ostao u komi nakon saobraćajne nesreće), a Danny je nabasao na postarijeg, slijepog ugađivača glasovira Sama (Morgan Freeman) i njegovu pokčerku Victoriu (Kerry Condon) koji su ga malo po malo uvodili u ljudski svijet. Uz banalne sitnice poput učenja kako jesti i ponašati se civilizirano, dopustili su mu da se poigra i istraži svoju ljubav za glasovirom koja je na površinu izvukla i neka potisnuta sjećanja iz daleke, daleke prošlosti. No, bliža ga prošlost još nije ostavila na miru i ponovo mu je pokucala na vrata, ali Danny više nije bio isti.

Od zanimljivosti vezanih uz samo snimanje vrijedno je spomenuti da je Jet Li po prvi put u svojoj karijeri pohađao i satove glume o, ne bi li mu pojava izdržala prisutnost veličina kakve su Freeman i Hoskins. Kažu vidioci da mu je uspjelo balansirati. U filmu je i najduža Jet Lijeva scena borbe ikada, ujedno i najokrutnija. A hvale se i kamera i glazba bristolskih genijalaca i RZA-e. Nemojte se niti čuditi ukoliko na ovaj isti film naiđete pod nazivom 'Unleashed'.