Princeza nevjesta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Princeza nevjesta

Princeza nevjesta

The Princess Bride (1987.)

MGM / Blitz film i video

98' avantura, komedija, fantastika

Režija:           Rob Reiner

Uloge: Cary Elwes, Robin Wright Penn, Peter Falk, Fred Savage, Mandy Patinkin

Scenario:        William Goldman

Producent/i:   Arnold Scheinman, Rob Reiner, Norman Lear

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Princeza nevjesta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
2
0.00

Reinerova nas bajka iz svijeta video igara vodi u vrijeme princeza, heroja, legendi i ostalih fantasy bića. Ugodno putovanje.

Adaptacija novele Williama Goldmana 'The Princess Bride' iz 1973. godine započinje u sobi bolesnog dječaka (Fred Savage) kojeg posjećuje djed (Peter Falk). Donosi svoju omiljenu knjigu s namjerom da mu pročita koji pasus što se dječaku koji živi u svijetu računala i video igara na prvi pogled neće svidjeti. No sve se mijenja nakon putovanja u Florin, izmišljenu zemlju drevnih heroja, princeza, divova, herojstva i romanse.

Tu počinje priča o princezi Buttercup (Robin Wright) koja se zaljubljuje u dječaka Westleya (Cary Elwes). Mladi će se farmer morati izboriti za svoju ljubav nakon što princezu otmu zle sile. Početak je to njegovog križarskog pohoda i borbe sa brojnim negativcima.

Zanimljivo je da u žaru borbe Westley vodi zanimljive, humoristične dijaloge sa svim svojim suparnicima. Riječ je o svojevrsnoj parodiji toliko puta viđenih 'pametnih' dijaloga u žaru borbe, no ovdje je riječ o ciljanom parodiranju, za razliku od brojnih drugih primjera.