Cinderella Man - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Cinderella Man

Cinderella Man

The Cinderella Man (2005.)

Universal Pictures / Miramax Films

144' drama, biografski

Režija:           Ron Howard

Uloge: Russel Crowe, Renee Zellwegger, Paul Giamatti, Craig Bierko, Bruce McGill

Scenario:        Cliff Hollingsworth

Producent/i:   Brian Grazer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Cinderella Man

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.03
32
0.00

Plan je bio: okupiti ljude zaslužne za uspjeh 'Genijalnog uma' i uložiti sav napor u ponavljanje uspjeha. Iako je uradak korektan, ovakvi su snovi pali u vodu.

Formula: hrpa Oskarovaca (Brian Grazer, Ron Howard, Akiva Goldsman, Crowe i Zellwegger) i era Velike depresije nije najbolje odradila posao. No, idemo redom.

Pomalo arhaična priča inspirirana je životom legendarnog sportaša Jima Braddocka (priča je, dakle, istinita), nekad obećavajućeg boksača u teškoj kategoriji, koji je zbog niza gubitaka na kraju bio prisiljen napustiti ring. Kako je radnja smještena u sredinu tridesetih, sasvim je očekivano da se Braddock, do nedavno 'Buldog Bergena', zbog nadiruće neimaštine mora odati nešto prozaičnijim poslovima te svojoj djeci i ženi Mae (Zellwegger) osigurati kruh.

Ipak, spletom okolnosti, Jim zahvaljujući svom menadžeru Joeu Gouldu (Giamatti) dobiva još jednu priliku u ringu, a protivnik mu je drugopozicionirani boksač u svjetskoj ligi. Na svačije čuđenje, uspijeva dobiti meč već u trećoj rundi, te unatoč ozljedama šake i nekoliko kilograma manje od propisanog, nastavlja borbe. Kako to u filmovima o boksačima već biva, na putu prema vrhu ispriječit će se za.ebani teškaš Max Baer (Craig Bierko) koji je poznat po brutalnosti i ubojstvima u ringu. Zar je potrebno reći da ženica drhti…

Od pozitivnih stvari mediji prvenstveno ističu svježinu, izbjegavanje klišea i uvjerljivost prikaza razdoblja depresije za što je prvenstveno zaslužan sam redatelj, ali i naslovni par – Crowe i Zellwegger koji savršeno prenose melankoliju ere, a Crowe za razliku od svojih prošlih uloga ne predstavlja blockbuster junaka. Ako vam otkrijemo da uz sve to film sadrži dosta agresivnih sekvenci boksa, činjenica da je Crowe za vrijeme snimanja dislocirao rame i odgodio snimanje za dva mjeseca ne iznenađuje.

Kako su njegove protivnike u filmu glumili pravi boksači koji su imali uputu da udarce upute što bliže glumčevu tijelu, Russel je nekoliko puta bio preblizu i jednostavno se nije mogao izmaknuti (auu!). Rezultat: nekoliko skrhanih zuba! Unatoč solidnom rejtingu na Rotten Tomatoesu, film nije požnjeo neku slavu (čitaj: lovu) na američkom tržištu, što neki pripisuju incidentu u kojem je slavni Russy bacio telefon na recepcionera tik oko premijere.

Zdvojni su producenti čak izmislili akciju: gledateljima kojima se film neće svidjeti obećali su vratiti dio love. Koliko to vrijedi za naše tržište ne znamo, no ipak javite kakav vam je film.