Ubiti Hitlera - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ubiti Hitlera

Ubiti Hitlera

Killing Hitler (2003.)

BBC / Continental film

90' drama, ratni

Režija:           Jeremy Lovering

Uloge: Peter McDonald, Keith Allen, Kate Ashfield, Lara Belmont, Kenneth Cranham

Scenario:        Jeremy Lovering

Producent/i:   Roy Ackerman

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: imdb

Ubiti Hitlera

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

BBC-jev film o famoznoj operaciji Foxley čiji je cilj bio atentat na Führera 1944. godine.

Podjeljen u dva djela ovaj film u koprodukciji BBC-ja govori o pomno organiziranom planu britanske obavještajne službe s ciljem ubojstva Hitlera. U lipnju 1944. godine časnik posebne jedinice britanske tajne službe u uredu za specijalne operacije dobiva za zadatak isplanirati ubojstvo. Početak je to nikada završene operacije Foxley.

Nacističkog je poglavara već pokušao ubiti pukovnik Wermachta von Stauffenberg, koji je radio za njemački pokret otpora. Nakon toga Hitler je sve više izbjegavao javne nastupe višestruko pojačavši osobno osiguranje.

Nakon razmatranja nekoliko opcija britanski se obavještajci odlučuju na napad na mjestu na kojem je Hitler najopušteniji, u njegovoj kući u Berghofu, smještenoj na šumovitom, brdovitom području u bavarskim Alpama. Riječ je o idealnom mjestu za snajperista kojeg SIS (Secret Inteligence Service) pronalazi u bivšem ratnom zarobljeniku i pripadniku Wachkompanie, Hitlerove osobne straže.

Operacija koja je uživala podršku vojnog i političkog vrha Velike Britanije na čelu sa Churchillom, ali i nekolicinom saveznika, ipak je naišla na veliki otpor. Pojavila se sumnja u posljedice atentata i mogućnost uspješne realizacije akcije što je značilo i njezin kraj.