Breakfast Club - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Breakfast Club

Breakfast Club

The Breakfast Club (1985.)

MCA / Blitz film i video

92' komedija, drama

Režija:           John Hughes

Uloge: Emilio Estevez, Molly Ringwald, Judd Nelson, Anthony Michael Hall, Ally Sheedy

Scenario:        John Hughes

Producent/i:   John Hughes, Ned Tanen

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Breakfast Club

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.36
11
0.00

Jedan od klasika osamdesetih priča je o grupici potpuno različitih tinejdžera koji raspravljaju o svakodnevnim problemima i interesima.

Hughes je osamdesetih godina prošloga stoljeća stekao reputaciju redatelja za mlade. Naslovi poput 'Pretty in Pink', 'Party Decade' i 'Weird Science' oblilježili su to razdoblje u njegovoj karijeri, baš kao i 'The Breakfast Club', njegov možda i ponajbolji film na kojem uz režiju potpisuje i scenarij.

Radnja 'Breakfast Cluba' odvija se jedno subotnje popodne u školi u predgrađu Chicaga. Petero tinejdžera tamo odslužuje kaznu zbog ispaljivanja signalne rakete u školskom ormariću, markiranja, šlatanja i uključivanja školskog alarma. Riječ je o skupini djece koja na prvi pogled nemaju mnogo toga zajedničkog.

Titula školske princeze i najpopularnije djevojke u školi pripala je Molly Ringwald, bogatoj djevojci iz visokog društva. Dežurni pametnjaković, geek kojeg nitko ne primjećuje je Anthony Michael Hall, a tada mlađahni Emilio Estevez jedan od najboljih sportaša na školi što mu osigurava poziciju u visokom društvu. John Bender je kriminalac u nastajanju, dječak iz siromašne obitelji koja ga zlostavlja i maltretira. Jedini koji ništa nije skrivo već samo ubija vrijeme je samotnjak Ally Sheedy koji se također zanima za sitne krađe.

Iako u početku ne pronalaze zajednički jezik, ubrzo se nalaze na problemima s kojima se svakodnevno susreću. Riječ je o stereotipnim likovima čiji klonovi će se u neograničenim količinama pojavljivati tek kasnije, devedesetih godina u brojnim teen komedijama.

Ovaj naslov ipak ne treba uspoređivati sa 'American Pie' generacijom. Nema cheerleadersica, mature i seksa. Hugsov film u prvi plan stavlja zlostavljanje, probleme s roditeljima i nemogućnost uklapanja, no sa dozom humora i melodramatike.