Sedam godina u Tibetu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sedam godina u Tibetu

Sedam godina u Tibetu

Seven Years in Tibet (1997.)

Columbia TriStar Egmont Film Distributors / Blitz film i video

139' avantura, drama, biografski

Režija:           Jean-Jacques Annaud

Uloge: Brad Pitt, David Thewlis, Jamyang Wang Chuck, B.D. Wong, Mako

Scenario:        Becky Johnston

Producent/i:   Iain Smith, John H. Williams, Jean-Jacques Annaud

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Sedam godina u Tibetu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
16
0.00

Biografski film o putovanjima austrijskog alpinista vodi nas preko ratom zahvaćene Evrope do tibetskih visina i legendarnog Dalai Lame.

Godina je 1939. Austirijski alpinist Heinrich Harrer (Brad Pitt) ostavlja trudnu ženu kako bi se pridružio ekspediciji u pokušaju osvajanju Nanga Parbata, devetog najvišeg vrha na planetu. Na čelu skupine odvažnih pustolova nalazi se iskusni vodič Peter Aufschnaiter (David Thewlis). Ratom zahvaćena Evropa oduzet će im nekoliko dragocjenih godina koje provode u zarobljeništvu. Britancima se, naime, nisu svidjeli njihovi njemački sponzori.

Ipak, Aufschnaiter i Harrer uspjevaju nekako nastaviti putovanje te završavaju u izgubljenom gradu Lhasa gdje vladaju nemiri. Na Tibetu se upoznaju sa utjecajnim političarem koji im pomaže u uklapanju u novu sredinu. Šalje im krojačicu koja im izrađuje prikladnu odjeću.

Nakon nekog vremena Heinrich se sprijateljuje sa majkom Dalai Lame, preko koje upoznaje tada 14-godišnju budističku ikonu. Mali Dalai Lama fasciniran je zapadnjačkom kulturom i poviješću što Heinricha stavlja u ulogu njegovog tutora i bliskog prijatelja. Najizoliranija zemlja svijeta uskoro će biti prisiljena otvoriti se što će mladi vođa, iako nevoljko, morati prihvatiti.

Film snimljen prema Harrerovoj biografiji iz 1953. godine govori o njegovim pustolovinama što će reći da je sam Harrer u prvom planu, no ne može se poreći velika uloga Dalai Lame. Upravo je on bio glavni lik Scorseseova biografskog filma 'Kundun' koji se u kinima pojavio samo dva mjeseca prije Annaundovog. Riječ je o vrlo sličnoj priči prikazanoj iz različite perspektive. Za razliku od kolege Scorsese nije koristio niti jednog američkog glumca što ga je, naravno, koštalo komercijalne privlačnosti.