Brižni vrtlar - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Brižni vrtlar

Brižni vrtlar

The Constant Gardener (2005.)

Focus Features / Discovery film i video

129' drama, triler

Režija:           Fernando Meirelles

Uloge: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Danny Huston, Bill Nighy, Juliet Aubrey, Richard McCabe

Scenario:        Jeffrey Caine

Producent/i:   Jeff Abberley, Julia Blackman

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi: trailer
službeni site
imdb

Brižni vrtlar

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.15
34
0.00

Iz pera najprodavanijeg špijunca Johna le Carrea, potpomognuta brazilskim korijenima i reputacijom redatelja Meirellesa, dolazi još jedna afrička priča.

Negdje paralelno s oprostom duga zemljama Trećeg svijeta, svjetska su kina upoznatija s raznim hard core afričkim temama. Pa eto ide… U dalekim pustopoljinama sjeverne Kenije, aktivistica Tessa Quayle (Rachel Weisz) pronađena je brutalno ubijena. Čini se da je Tessin suputnik doktor pobjegao s mjesta događaja, tako da sve indicije upućuju na zločin iz strasti.

Iako članovi britanske komisije u Nairobiju pretpostavljaju da će povučen i samozatajan udovac, diplomat Justin Quayle (Ralph Fiennes) cijelu stvar prepustiti njima, progonjen tugom i raznim teorijama o ženinoj nevjeri, ovaj ipak odlučuje stvar uzeti u svoje ruke. U flashbackovima saznajemo da je Tessa bila upletena u borbu protiv AIDSA i korumpirane kompanije koja distribuira opasan lijek Dypraxa (izaziva pobačaj), a osim detalja iz prošlosti Quayle para, postaje jasno da je Justin također postao lovina…

Svjetski filmski mediji spekuliraju da je ovo Meirellesov pokušaj da ispadne ozbiljniji redatelj, te da konačno izbjegne optužbe da posuđuje od Tarantina i P.T. Andersona (što su mu spočitavali za 'Božji grad'). Iako mu atraktivna tema AIDSA u Africi i pohlepnih farmaceutskih tvrtki ide na ruku, Rotten Tomatoes prenosi miješane kritike – dok mu neki zamjeraju da baš i nije dobro prenio Le Carreove namjere, drugi smatraju da se u filmu previše rukovodio trenutno trendy dokumentarno-globalno-političkim pristupom.

Ipak, veliki plus su dobile pristojne izvedbe glavnih glumaca, vizuali genijalnih afričkih pejsaža, ali i napeti scenarij koji potpisuje isti striček koji stoji iza Bondovskog 'Goldeneyea'. Bez obzira na neke nedostatke, Film Threat navodi da se Meirellesu ne može opovrgnuti specifični stil – impresionistički close-upovi i brzi rezovi po nekima mu donose nominaciju za Oscara.