Buntovnik bez razloga - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Buntovnik bez razloga

Buntovnik bez razloga

Rebel Without a Cause (1955.)

Warner Bros. / ISSA film i video

111' drama

Režija:           Nicholas Ray

Uloge: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran

Scenario:        Stewart Stern, Irving Shulman, Nicholas Ray

Producent/i:   David Weisbart

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Buntovnik bez razloga

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.81
16
0.00

Ovaj klasik iz pedesetih jedan je od prvih filmova ispričanih iz perspektive tinejdžera. Govori o jednoj noći i dva dana u životu troje mladih buntovnika.

Amerika pedesetih godina nije bila zabrinuta terorističkim napadima, ubojstvima u školama i sličnim problemima modernog svijeta. U posljeratnom razdoblju vladala je epidemija maloljetničke delikvencije koja uglavnom nije bila uzrokovana siromaštvom i teškim životnim uvjetima. Američko je društvo bilo uplašeno najezdom vražje mladeži koja se nije željela prilagoditi. Nicholas Ray tada je napravio studiju ponašanja mladih buntovnika prema kojoj je i snimljen ovaj kultni naslov koji na probleme američke mladeži po prvi puta gleda iz nešto drugačije perspektive - njihove.

U svojoj drugoj velikoj ulozi nakon drame 'Istočno or raja' Dean uskače u cipele Jima Traska, tinejdžera sa svojom dozom problema. Zbog pijanstva u kinu završtava u policiji gdje po njega dolaze roditelji i baka. Već na prvi pogled vidljiv je izostanak normalne komunikacije između Jima i njegove obitelji.

Starkovi su se preselili upravo zbog Jima i njegove nemogućnosti da se uklopi u školu i zajednicu. Ne treba mu previše vremena da upozna prvu ekipu, lokalnu maloljetničku bandu. Baca oko na prelijepu Judy (Natalie Wood) koja u početku glumi sramežljivost viseći sa vođom bande Buzzom (Corey Allen) no Jimov šarm kasnije će doći do izražaja kao i Judyjini aduti.

Novog prijatelja pronalazi u Platu (Sal Mineo), pomalo tajanstvenom samotnjaku kojeg svi cool klinci konstantno ponižavaju. Sa Jimom na svojoj strani Plato više nije predmet poruge no ovdje je puno važniji jedan drugi aspekt njihove 'veze'. Ovo je naime jedan od prvih, naravno suptilnih, prikaza gay ljubavi u komercijalnom filmu no sve se svodi na igru očima Sala Minea.

Jim upada u sve veće probleme, stalno u sukobu sa okolinom i prije svega sa Buzzom. Utjehu uglavnom pronalazi u Judyinom naručju dok sveprisutni Plato drži fenjer. Utrkivanje na ulicama, tuče, sukobi u obitelji pa i borba noževima dio su svakodnevnice Jim Starka čija je karizma vidljiva u svakoj sceni. Otuđenost od obitelji Dean je osjetio na vlastitoj koži kada mu je umrla majka i ostavio ga otac što mu je nedvojbeno pomoglo u uvoj ulozi.

Homoseksualne tenzije između Deana i Minea na ekranu imale su uporište i izvan njega. Iako deklarirani biseksualaci šuška se da su njih dvojica tada bili u prisnoj vezi. Mineo je nekoliko puta nakon Deanove smrti istaknu da 'Da je tada znao da ljubav između muškaraca moguća oni bi gotovo sigurno bili zajedno'. Toliko o retorici.

'Buntovnik bez razloga' se u kinima pojavio nepunih mjesec dana nakon Deanove tragične smrti u automobilskoj nesreći osiguravši mu status filmske ikone. Životi njegovih kolega buntovnika također su tragično završili. Natalie Wood se utopila 1981. godine, a Sal Mineo je 1976. ubijen. Ovaj je film definitvni imao lošu karmu i popriličnu dozu kontroverzi no to ne umanjuje njegovu vrijednost.

Bogato opremljeno dvostruko DVD izdanje dio je kolekcije Deanovih filmova koja još sadrži klasike 'Istočno od raja' i 'Div'.

i.k.