Bullitt - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bullitt

Bullitt

Bullitt (1968.)

Warner Home Vídeo / ISSA film i video

113' akcija, krimi, drama

Režija:           Peter Yates

Uloge: Steve McQueen, Norman Fell, Simon Oakland, Ed Peck, Robert Duvall, Joanna Cassidy

Scenario:        Harry Kleiner, Alan Trustman, Robert L. Fish

Producent/i:   Philip D'Antoni

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Bullitt

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.75
8
0.00

Film kojem pripusuju najbolju auto potjeru ikad viđene na velikom ekranu sa Stevom McQueenom u ulozi old school policajca.

Steve McQueen je Frank Bullittt, proslavljeni policijski poručnik iz San Francisca. Njegov najnoviji zadatak je čuvanje slavne osobe, zaštićenog svjedoka koji bi trebao pomoći u raskrinkavanju mreže organiziranog kriminala u Chicagu. Nakon što je njegov čovjek ubijen u svojoj hotelskoj sobi, baš kao i jedan od detektiva, gradski tužitelj (Robert Vaughn) gubi živce što će posebno osjetitii Bullitt koji kreće u potragu za ubojicom. Njegov sve samo ne by the book način rada ne nailazi na odobravanje nadređenih no to ne ga ne brine previše.

'Bullitt' prikazuje predstavnike zakona u pozitivnom, humanom kontekstu u vrijeme kada su momci u plavom bili na žestokom udaru kritike javnosti. Proglašavani su neprijateljima naroda i slobode, korumpiranim svinjama koje više nego itko koriste svoj položaj u nečasne svrhe. Riječ je o filmu koji je McQueenu nakon uspješnica poput 'Thje Magnificent Seven' i 'The Great Escape' učvrstio status velikog glumca, drami koja svoj uspjeh duguje prije svega spektakularnoj, 15minutnoj potjeri na ulicama San Francisca.

Warner je 1968. sklopio ugovor sa Fordom koji ih je obvezao na korištenje vozila tog proizvođača automobila u svim svojim filmovima. Glavna je zvijezda bio Ford Mustang 390 po prvi puta predstavljen 1964. Tzv. 'Stang' jedan je od najprodavanijih manjih Fordovih automobila. Prije početka snimanja potjere McQueen je zaključio kako bi bilo glupo gledati potjeru dvaju istih automobila te su jednog Mustanga zamjenili nešto većim Dodge Chargerom. Oba su automobila imala V-8 motore i, da li je potrebno naglasiti, bili su jako, jako brzi.

Još fascinantnija je potjera koja se odvijala na strmoglavim ulicama San Francisca pri brzinama većim od 130 kn/h na cestama na kojima je gotovo nemoguće voziti više od 30 km/h ukoliko želite sačivati auto u jednom komadu. Stubišta velike poslovne zgrade puna ljudi bila su, uz prenatrpane gradske ulice samo jedno od poprišta zaista spektakularne potjere s kojom bi mogli usporediti eventualno onu u 'Francuskoj vezi'.

i.k.