Rat svjetova (1953.) - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rat svjetova (1953.)

Rat svjetova (1953.)

War of the Worlds (1953.)

Paramount Pictures / VTI

85' drama, ZF, triler

Režija:           Byron Haskin

Uloge: Gene Barry, Ann Robinson, Les Tremayne, Jack Kruschen, Houseley Stevenson

Scenario:        Barré Lyndon, H.G. Wells

Producent/i:   George Pal

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Rat svjetova (1953.)

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.14
7
0.00

Originalna adaptacija kultne novele H.G. Wellsa o invaziji Marsovaca na jedini nam planet.

Novelist H.G. Wells bio je istaknuti pisac, vizionar čija su djela pobuđivala maštu, ali istovremno unosila strah i nespokoj svojom često crnom tematikom. Wells se smatra jednim od pokretača SF žanra. Bio je jedan od prvih ljudi koji je u riječi pretočio možebitnu invaziju vanzemaljaca davne 1901. godine kada se novela 'Rat Svjetova' po prvi puta pojavila na policama knjižara.

Wellsov viktorijanski London zamjenjen je Amerikom pedesetih. Uvod u kojem saznajemo za dosadašnje pohode Marsovaca koji žare i pale svemirksim bespućima osvajajući planete nastavlja se padanjem meteorita prvo po SAD-u (naravno), a zatim i u ostatku svijeta. Uskoro saznajemo kako je zapravo riječ o ljuskama iz kojih izlaze moćni alienski strojevi čiji je cilj uništiti ljudsku rasu.

Pokret otpora pod vodstvom znanstvenika Claytona Forrestera (Gene Barry) počinje. Neke scene borbe posuđene su iz video zapisa Drugog svjetskog rata dok prizori Londona razrušenog bombardiranjem Nacista simuliraju posljedice napada vanzemaljaca. Upravo su ti materjali pridonjeli autentičnosti i dodatno pojačali zastrašujući efekt no i podigli veliku buku te izazvali kontroverze. Podsjetimo, riječ je o filmu snimljenom netom nakon završetka rata.

Iako se specijalni efekti i vizualne delicije ne mogu uspoređivati sa ovogodišnjim Spielbergovim visokobudžetnim remakeom Haskinov je film i više nego dobro uspio dočarati atmosferu, osjećaj neizvjesnosti i bezizlaznosti situacije u kojoj se čovječanstvo našlo. Originalni 'Rat svjetova' jedan je od najistaknutijih predstavnika SF žanra pedesetih, film koji krajnje ozbiljno prikazuje invaziju vanzemaljaca bez patentičnih prizora, for guts and glory govora Bushovih predhodnika i larger then life heroja.