Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške

Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998.)

Gramercy Pictures / Blitz film i video

107' akcija, komedija, krimi

Režija:           Guy Ritchie

Uloge: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Vinnie Jones, Steven Mackintosh

Scenario:        Guy Ritchie

Producent/i:   Trudie Styler, Matthew Vaughn, Steve Tisch

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.68
34
0.00

Malo Tarantina, djelić Scorsesea sa začinom Trainspottinga i osebujnog britanskog humora i evo nam ponajboljeg Richievog filma.

Mladi redatelj Guy Ritchie, do tada poznat po video spotovima, iznenadio nas je sve te 1998. godine snimivši debi kojeg se starije kolege i gore nabrojani majstori ne bi posramili, naprotiv. Iako je od tada prošlo već sedam godina Ritchie se samo jednom uspio približiti kvaliteti ovog uratka i to u njegovom svojevrsnom nastavku - Snatchu.

Tom (Jason Flemyng), Soap (Dexter Fletcher), Eddy (Nick Moran) i Bacon (Jason Statham) četvorica su najboljih prijatelja iz engleske radničke klase koji do novca dolaze na ne baš čist način. Jedan od njih je i kocka u čemu prednjači Eddy, majstor kartaškog stola koji ne zna za poraz. Pod njegovim vodstvom četvorka odlazi na partiju kod ozloglašenog mafijaša Hatcheta Harryja (P.H. Moriarty) koji im složi namještaljku i opere ih za sitnicu od 500 000 funti.

Novac je to koji, naravno, nemaju no velikodušni Harry daje im tjedan dana za plaćanje ili će ih posjetiti Big Criss, Harryjev uvjerljivi utjerivač dugova. Eddyjev otac JD (Sting glavom i bradom) stari je Harryjev rival i vlasnik popularnog kafića kojeg se Harry žarko želi dokopati. Sama pomisao na prepisivanje svog rudnika zlata najmrskijem neprijatelju diže JD-u kosu na glavi. Četvorka se okreće drugim izvorima financija - novac pokušavaju nabaviti od pljačkaša koji se spremaju napasti uzgajivače marihuane.

Lopove i ubojice najlakše je usporediti sa Tarantinovim 'Psima iz rezervoara' i 'Paklenim šundom', a vidljiv je i utjecaj Scorsesea i njegovih gangsterskih krimića. Za razliku od starijih kolega Ritchie se ne oslanja toliko na nasilje i brutalnost koji su prisutni, ali u manjoj mjeri. Njegov su adut crni humor u službi radnje, ironični obrati i izvrsna glumačka postava na čelu sa Jasonom Stathamom kojem je ovaj film označio početak uspješne karijere.

i.k.