Američki vukodlak u Londonu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Američki vukodlak u Londonu

Američki vukodlak u Londonu

An American Werewolf in London (1981.)

Universal Pictures / Blitz film i video

97' komedija, horor, triler

Režija:           John Landis

Uloge: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne, John Woodvine, Alan Ford

Scenario:        John Landis

Producent/i:   Jon Peters, George Folsey Jr., Peter Guber

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi: imdb

Američki vukodlak u Londonu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.22
9
0.00

Spoj komedije i horora rijetko je kada uspjevao zadovoljiti poklonike oba žanra. John Landis je u tome uspio.

Nakon uspješnica poput 'Kentucky Fried Movie', 'The Blues Brothers' i 'Animal House' redatelj John Landis snimio je jedan od svojih najpoznatijih filmova, crnu komdiju/horor zbog koje je na Oscarima 1981. uvedena nova kategorija - ona za najbolju šminku. Povijesnu prvu nagradu dobio je Rick Baker, sada već legendarni majstor zanata zaslužan za specijalne efekte u 'Krugu' i 'Krugu 2', 'Hellboyu', 'Ljudima u crnom' i njegovom nastavku te još brojnim poznatim naslovima.

Pratimo amere Davida (David Naughton) i Jacka (Griffin Dunne), dvojicu studenata na proputovanju Europrom, točnije sjevernom Engleskom. Ulaze u pub gdje nailaze na blago neprijateljsku atmosferu te ubrzo bivaju izbačeni van uz čudna upozorenja. Nastavljuju put u gluho doba noći kada ih napadne vukodlak. Jack je ubijem, a David teško ozlijeđen te završava u bolnici u Londonu gdje o njemu brine atraktivna sestra Alex (Jenny Agutter).

Tamo nitko ne vjeruje u njegovu priču o vukodlaku, no ubrzo ga posjećuje reinkarnirani Jack te ga upozorava da će se za izlaska punog mjeseca pretvoriti u vukoldaka i započeti svoj krvoločni pohod. Vidno šokiranog prijatelja David savjetuje da počini samoubojstvo prije nego bude preksano.

Sam Raimi je u Evil Dead serijalu imao Brucea Campbella u ulozi simpatičnog, nesretnog junaka s kojim se možemo poistovjetiti. Ovdje je to Naughton u ulozi 'zašto uvijek ja' pozitivca kojeg će zadesiti sve moguće nevolje.

Ovo nije jeftini trash horor niti klasična komedija. Riječ je o fantastičnom spoju žanrova, filmu sa svojom dozom klasičnih, zastrašujućih horor scena i humorističnim trenucima. Fantastična šminka i efekti Ricka Backer uz ništa lošiju režiju Johna Landisa koji nije propustio priliku pozabaviti se britanskim kućnim problemima. Tako u jednoj sceni žena okrivljuje nogometne huligane za groznu smrt čovjeka kojeg je napao vukodlak.

i.k.