Napad na policijsku postaju 13 (1976.) - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Napad na policijsku postaju 13 (1976.)

Napad na policijsku postaju 13 (1976.)

Assault on Precinct 13 (1976.)

Image Entertainment Inc. / Discovery film i video

91' akcija, krimi, triler

Režija:           John Carpenter

Uloge: Austin Stoker, Darwin Joston, Laurie Zimmer, Martin West, Tony Burton

Scenario:        John Carpenter

Producent/i:   Joseph Kaufman

Zemlja:          SAD

Linkovi:

imdb

Napad na policijsku postaju 13 (1976.)

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.13
16
0.00

U prvom planu kultnog akcijskog trilera Johna Carpentera bezpoštedna je borba između krvoločne bande i zatočenika opkoljene policijske postaje.

Policijska postaja 13 u središtu Los Angelesa nalazi se pred zatvaranjem. Malobrojni policajci na čelu sa poručnikom Ethanom Bishopom (Austin Stoker) i nekoliko sekretarica jedini su preostali u gotovo napuštenoj postaji. Dosadnu svakodnevnicu prekinut će dolazak skupine kriminalaca na čelu sa zloglasnim 'Napoleonom' Wilsonom (Darwin Joston) te nekoliko policajaca koji su se došli pobrinuti za bolesnog zatvorenika.

U stanicu potom ulazi šokirani čovjek čiju je kćer upravo ubila naoružana ulična banda koja uništava sve pred sobom. Uskoro opsjedaju postaju 13 koja će se za nekoliko trenutaka naći opkoljena. Civili, kriminalci i policajci unutar postaje prisiljeni su udružiti snage u borbi za goli život.

Iako Carpentera prati karizma horor redatelja on se istakao i izvrsnim akcijskim filmovima poput 'Bijega iz New Yorka' i 'Big Trouble in Little China'. Ovo je još jedan od naslova koji spada u tu kategoriju. Nemamo klasičan sukob dobrih protiv zlih odnosno policajaca protiv lopova. Oni su ovdje na istoj strani prisiljeni surađivati kako bi se obranili od još većeg zla (pomahnitale bande) i spasili vlastite živote.

Kompozitoru glazbe, scenaristu i režiseru Carpenteru kao uzor je djelom poslužio Romerov horor 'Noć živih mrtvaca'. Bandu koja opsjeda postaju možemo usporediti sa zombijima. Stanovnici opkoljene kuće su pak ljudi različitih karaktera i pozadina koji su se našli na krivom mjestu u krivo vrijeme baš kao što je to slučaj i u Carpenterovom filmu.

Film je u kinima debitirao 1976. godine. Nije se proslavio na blagajnama no kasnije je stekao kultni status među poklonicima žanra, a i šire. Riječ je o jednostavnom akcijskom filmu koji ni po čemu nije revolucionaran no 90 minuta čiste zabave je zagaranirano.

i.k.