Gospodari pakla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gospodari pakla

Gospodari pakla

Hellraiser (1987.)

New World Pictures / Discovery film i video

90' horor, fantastika, triler

Režija:           Clive Barker

Uloge: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence, Sean Chapman, Doug Bradley

Scenario:        Clive Barker

Producent/i:   Christopher Figg

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Gospodari pakla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.27
15
0.00

Kultni horor Clivea Barkera šokantna je priča o putovanju u pakao i nazad.

Kada se 1987. godine pojavio u kino dvoranama ovaj je debitantski naslov režisera i scenarista Clivea Bakera stekao instant kultni status. Film snimljen prema Bakerovoj noveli 'Hellbond Heart' uspio je povezati seks i horor na do tada neviđeni način, pozabaviti se putovanjem do pakla i nazad, zombijima, SM ikonografijom i još koječemu. Uz to, imao je karizmatičnog glavnog zlikovca koji se mogao uspoređivati sa horor ikonama osamdesetih poput Jasona i Freddyja.

Larry (Andrew Robinson) sa novopečenom suprugom Julijom (Clare Higgins) useljava u kuću njegovih roditelja. Tamo ih je trebao dočekati Larryjev brat Frank (Sean Chapman) no njemu se izgubio svaki trag. Ispostavlja se da njegov leš trune na tavanu, no oni će to otkriti tek nešto kasnije, točnije kada Larry slučajno krvlju zakapa pod. Rezultat je otvaranje portala u pakao, drugu dimenziju, dom tzv. Cenobita iz kojeg Frank uspjeva pobjeći  i vratiti se među žive.

Baker nam putem flashbackova ukazuje na vrlo prisnu vezu Julije i Franka koji su bili ljubavnici i za vrijeme njezine veze sa Larryjem. Pošto smo skužili da je caka u oživljavanju brace krv jasno je da mu za izlete među žive (shvatite to uvjetno) treba krvi i mesa kako bi sklepao svoje raspadnuto tijelo. Tu uskače Julija koja mami muškarce na tavan te ih potom ubija. Iz portala ubzo izlaze Cenobiti u potrazi za Frankom terorizirajući Larryjevu kćer Kirsty. Na čelu Cenobita je Pinhead, svojevrsni alternativni glavni junak koji prema svojim žrtvama iskazuje poveću dozu okrutnosti koristeći se zanimljivim arsenalom kojim dominiraju koža i lanci.

Ljubitelji horora dočekali su Bakera kao svojevrsnog Mesiju, čovjeka koji je oživo gotovo mrtvi žanr stvorivši film koji je imao priču, atmosferu, solidnu glumačku postavu i, što je najvažnije, uspio je kod gledatelja izazvati onaj osjećaj u želucu bez jeftinih trikova i unutarnjih organa u 'Braindead' stilu.

i.k.