Žuta minuta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Žuta minuta

Žuta minuta

Chicken Little (2005.)

Disney, Buena Vista Pictures / Continental film

81' animirani, komedija, dječji

Režija:           Mark Dindal

Scenario:        Ron J. Friedman, Steve Bencich

Producent/i:   Randy Fullmer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Žuta minuta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
15
0.00

Prvi Disneyev 3D dugometražni film, narušeni odnosi tate pijevca i njegova sina pijevca juniora alias Chicken Littlea. I za kraj malo vanzemaljaca.

Little Chicken dobro se osramotio tražeći od sumještana da se sakriju od neba koje će ubrzo pasti na njih. Vikao je i molio i kumio ljude da pobjegnu od, kako se ubrzo uspostavilo, najobičnijeg žira.

Neugoda je bila velika ne samo za njega već i za njegova oca koji mu od tog trenutka više ništa nije vjerovao i koji ga se počeo stidjeti. I cijelo se mjesto počelo ponašati prilično grozno prema Chickenu malom. U školi su zbijali šale na njegov račun, pa je uspješno postao dio grupe ‘nepopularnih’ (čitaj: odbačenih) zajedno s Ugly Duckling, Runt of the Litter i Fish Out of Water. Kako smo djeca znaju biti okrutna! Čak se i Hollywood htio pozabaviti njegovom pričom nudeći se snimiti film o ‘ludom malom pijevcu’.

Film je rađen prema već klasičnoj dječjoj priči, ovoga puta u modernijoj verziji. Chicken Little, naime, nije samo malo čudan već je i lud! Uprkos svemu, Little se ne da tek tako obeshrabriti. Uporan je u nastojanju da dokaže istinu. Na kraju pokaže hrabrost i spremnost da žrtvuje svoj život za druge. A uspije, naravno, vratiti i očevo povjerenje. Happy The End!

Da ne bi sve bilo tako jednostavno u filmu se u jednom trenutku pojavljuju i vanzemaljci kao bed gajz koji otimaju Littlovog frenda luzera Fish Out of Water. Kada otkrije da oni i nisu baš tako loši, svi skupa postanu prijatelji. U filmu se i iz samog ovog kratkog pregleda može iščitati niz poruka edukativno-pedagoškog karaktera namijenjenih prije svega djeci i očevima (a zašto ne i majkama?).

Film je u prvom tjednu prikazivanja u SAD-u zaradio 40 milijuna dolara, što uopće nije loše. Dvije zanimljivosti oko glumaca koji su posudili glasove likovima: Zach Braff vokalno je oživio Chicken Littlea, nama već poznat kao doktor John Dorian iz tv serije ‘Stažist’, dok je redatelj hita s početka 90-tih, ‘Pretty Woman’, Garry Marshall, dao svoj glas jednom drugom liku, točnije Bucku Clucku.