Red letenja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Red letenja

Red letenja

Fightplan (2005.)

Buena Vista Pictures Distribution / Continental film

92' akcija, drama, triler

Režija:           Robert Schwentke

Uloge: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Erika Christensen, Sean Bean, Haley Ramm, Marlene Lawston, Michael Irby, Amanda Brooks

Scenario:        Peter A. Dowling, Billy Ray

Producent/i:   Brian Grazer, Robert DiNozzi, Charles J. D. Schlissel

Zemlja:          SAD

Linkovi: služnbeni site
trailer
imdb

Red letenja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.31
35
0.00

Strah svake majke da ne izgubi vlastito dijete glavna je tema ovog hitchcockovskog psihološkog trilera.

Nakon filma 'Panic Room', Oskarom nagrađena glumica Jodie Foster ponovo je stavljena u ulogu samohrane majke i situaciju spašavanja svoje voljene kćeri nestale na pomalo misteriozan način. Cijela je priča nastala u glavama pisaca Petera Dowlinga i Billyja Raya, a režije se prihvatio malo poznat Robert Schwentke.

Na ponoćnom letu Berlin-New York, na visini od 40 000 stopa, Kyle Pratt (Jodie Foster) suočena je sa svojom najgorom noćnom morom, nestankom kćeri Julije (Marlene Lawston) koja se ukrcala zajedno s njom na avion te nestala bez ikakvog objašnjenja.

Već pogođena neočekivanom smrću muža, Kyle se bori dokazati nevjernim putnicima i članovima posade svoj zdravi razum, ali sve to još više uzdrmava 'tlo' pod njezinim nogama. Kapetan zrakopolova Rich (Sean Bean) i njegov kopilot Gene Carson (Peter Sarsgaard) ne žele sumnjati u ucviljenu udovicu, ali svi dokazi upućuju da njezina kćerka nije nikada bila niti ukrcana na ovaj let, a povrh svega - nitko od putnika se ne sjeća djevojčice.

Sve te činjenice izazivaju između putnika i članova posade paranoju i dvojbe oko načina na koji je nestala djevojčica. Usamljena Kyle počinje shvaćati da se mora osloniti na samu sebe i svoju razboritost ne bi li riješila misteriju i spasila kći.
  
'Foster u svojem predhodnom filmu 'Panic Room' (2002) igra samohranu majku čiji je život i život njezine kćeri bio pod prijetnjom opasnih provalnika; sve smješteno u prostoriju dva sa dva unutar kuće. Flightplan može isto tako biti nazvan 'Panicplane'!', kaže Micheal Phillips iz Chicago Tribuna.

'Iako ne postoji recept za uspješan zaplet, film 'Fligthplan' ga uopće nema. Na kraju, nije ništa manje besmislen od nedavno prikazivanog filma 'aviona' 'Red Eye'. Ali definitivno manje zabavan!', kaže isti izvor.