Batman - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Batman

Batman

Batman (1989.)

Warner Bros. / ISSA film i video

126' akcija, krimi, fantastika

Režija:           Tim Burton

Uloge: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Jack Palance, Pat Hingle

Scenario:        Sam Hamm, Warren Skaaren

Producent/i:   Michael Uslan, Jon Peters, Peter Guber

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Batman

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.43
56
0.00

kimi99 28.10.2010 Ocjena recenzije : 0.0

REMEK SERIJAL BURTONA

Možda ne najbolji al daleko naj posebniji.Osobno mi je draži batman returns ali prvi je ipak prvi.Kad danas uspoređujem Balea i Keatona,Bale je karizmatičniji ali Keaton je na poseban način odglumio batmana i njegov alter ego Brucea Waynea,da ali Burton je taj koji je postavio neke standarde modernog batmana,batmana kakvog poznajemo izuzevši Schumacherove jeftine reklame.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blue 09.10.2009 Ocjena recenzije : 0.0

NAJBOLJI U SERIJALU

Iako su brojni komentari obavijali Vitez Tame kao najbolji Batmanov film u serijalu i kao jedan od najboljih filmova uopće,opravdano se može reći da je Batman iz 1989.najbolji u serijalu.
Vitez Tame je odličan film no ostavlja pre realističan dojam za stripovskog junaka,Batman je prvi film u serijalu i redatelj Tim Burton je odlično presnimio strip na film.Vizualni i specijalni efekti su također fantastični,a kvaliteti filma posebno pridonose glumci,Michael Keaton koji je po meni najuvjerljivije odglumio Batmana/Bruce Waynea,vrlo dobra Kim Basinger i legendarni Jack Nicholson koji je fenomenalno odglumio ulogu Jokera koja je zbilja stvorena za njega.
Priča je zanimljiva i maštovita i ako ste ljubitelj superherojskih filmova morate pogledati ovo odlično djelo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

vokaj5 31.01.2006 Ocjena recenzije : 1.0

jedan i jedin

sto reci nego
original je original

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

John Doe 14.01.2006 Ocjena recenzije : 3.0

Batman

Meni najdraži strip junak nije mogao dobiti boljeg redatelja pri prenošenju na filmsko platno. OK, kad je došao u kina, pojma nisam imao o Timu Burtonu, ali film je bio nevjerojatan! Ekscentrični darkeraj se na najzačudniji, a opet naizgled tako ležeran i jednostavan način poklopio s mainstreamom, uz dužno poštovanje prema predlošku, postavši jedan od najvećih filmskih hitova svih vremena. I to s potpuno neočekivanim izborom Michaela Keatona za naslovnu rolu. Treba li reći da se izbor pokazao savršenim?
Urnebesni negativac (Jack Nicholson nije nikad bio toliko dopadljiv u svom preglumljivanju) posebna je odlika Burtonova filma. Kad se uzme u obzir da njegova pojava u šarolikom koloritu stoji kao prekrasno ironičan kontrast naspram zlokobno crnoj pojavi glavnog pozitivca, ovaj holivudski blockbuster rađen prvenstveno za strip publiku doima se kao dojmljiv subverzivni slatkiš.
Meštar je, naravno, dobio i zeleno svjetlo za nastavak. Još kakav nastavak!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 29.11.2005 Ocjena recenzije : 4.0

Prvi se pamte...

Ah..dobri stari Batman,napokon je dobio DVD izdanje kakvo zaslužuje.Šta reči o ponajboljoj strip adaptaciji ikada kad svi več manje više sve znamo,dakle radi se o adaptaciji stripa Boba Canea,tvorca Batmana te definitivno o filmskom klasiku koji i danas pljeni pažnju.Meni osobno Batman je jako zanimljiv strip junak,iz jednog jedinog razloga,a to je da on za razliku od večine ostalih strip junaka nema nikakve moći,on nije ozračen,nije ga ugrizao pauk i nije sa drugog planeta..on je tek običan čovjek prepun mržnje i bijesa koji je zapravo bez svojih spravica skoro pa bespomoćan.Upravo to ga čini zanimljivim publici,i upravio zbog tog razloga se publika može poistovjetiti s njim.Burton je bio savršen izbor za ovu ekranizaciju,te je uspio ovim filmom publici predočiti junaka koji je istovremeno ljudski a opet tako stripovski zahvaljujuči svom specifičnom mračnom i pomalo bajkovitom stilu koji se je savršeno uklopio u ekranizaciji stripa o mračnom vitezu.
Batman je te sad več davne 1989-e god. postigao veliki uspijeh kod publike kako u umjetničkom smislu tako i u onom financijskom što dokazuje i sveukupna zarada u cijelome svijetu od 413 mil $,a bio je i nominiran za Oscara,te je osvojio jedan za najbolju scenografiju.Michael Keaton je tom ulogom definitivno ostvario ulogu karijere jer niti prije a niti poslje tog filma,ako naravno izuzmemo drugog Batmana nije ostvario tako zapaženu rolu.A jednom od najboljih izvedaba u karijeri se može pohvaliti i Jack Nicholsonom za kojeg se može slobodno reči da je i prešišao Keatona u ovom filmu,stari Jack je odigrao jednog od najzabavnijih i najupečatljivijih negativaca ikada viđenih na filmu..Jockera.A nesmijem zaboraviti spomenuti i nezaboravnu glazbu Dannya Elmana koja ovaj film čini još boljim.
Dakle gledajuči Batmana danas smatram da nije izgubio na svom sjaju i kvaliteti niti trunke,film je to koji još i danas zaslužuje sve pohvale bilo da se radi o akciji,efektima ili kostimografiji,jednostavno sve je savršeno u ovom filmu!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VIP 15.11.2005 Ocjena recenzije : 5.0

Burtman

Ovaj film je bio toliki hit da je pokrenuo lavinu filmova o superjunacima kao niti jedan prije njega (niti Superman, niti Dick Tracy,...).
A film je to postao zbog zaista opravdanih razloga. Radi se o filmu koji tako dobro prenosi svijet stripa na tekuću vrpcu (bolje od njega je tek ove godine to napravio Rodriguez sa Sin city-em) da je to fascinantno. Tim Burton u do sada njegovim najplodnijim stvaralačkim godinama stvara priču o gradu koji grca u zločinima kojima se suprostavlja odvažni Batman. Tu su još lijepa novinarka Vicky Vale, te fenomenalno nenadjebivi The Jack u ulozi kao stvorenoj za njega.
Još kada dodate Burtonovu domišljanost i dječju zaigranost, dobijete film koji možete pogledati bezbroj puta, a da vam ne dosadi (a to sam i napravio).
Sjećam se u vezi tog filma da je to bio prvi film za koji smo se borili rukama i nogama da ga pogledamo i tko će ga prvi nabaviti (naravno, ja) i sama prva scena u kojoj Batman sitne kradljivce isprepalši kao nitko do tada i riječi: Who are you? -I'm, Batman! Ajme, trnci me i dan danas prolaze.
Film koji se treba nazvati Burtman jer sjajno spaja priču o možda najpopularnijem superjunaku nakon Supermana i jednog od najmaštovitijih redatelja današnjice (i tadašnjice).
Ocjena: 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: