Ništavilo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ništavilo

Ništavilo

Nothing (2003.)

UCD

90' komedija, fantastika, ZF

Režija:           Vincenzo Natali

Uloge: David Hewlett, Andrew Miller, Gordon Pinsent, Marie-Josee Croze, Elana Shilling

Scenario:        Andrew Lowery, Andrew Miller

Producent/i:   Noah Segal, Steven Hoban, Philip Mellows

Zemlja:          Kanada

Linkovi: imdb

Ništavilo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.17
6
0.00

Zamislite da možete poželjeti nestanak bilo čega što vam padne na pamet i poželite da nestane baš sve :)

Ovaj nadasve neobičan film potpisuje Vicenzo Natali, redatelj izvrsne 'Kocke' čiji smisao za humor je ovdje isotvremeno bizaran i inovativan. Uz to, mora mu se priznati da je iz doslovce ničega uspio napraviti nešto. Nije vam jasno o čemu mi to? Sve u svoje vrijeme.

Glavni protagonisti Natalijeve komedije dva su simpatična luzera (David Hewlett i Andrew Miller) kojima je na vratu policija iako nisu prekršili zakon ni u kojem obliku. U krajnje nelagodnoj situaciji u kojoj su se našli mogu jedino poželjeti da sve nevolje koje ih okružuju nestanu te to i čine. Rezultat? Apsolutno sve izuzev njihovog oronulog stana nestaje uključujući nebo i zemlju. Ostaje jedino 'Ništavilo', beskrajno more bjeline u kojem se ne može pronaći apsolutno ništa.

Pamenti kakvi jesu uviđaju posebnu sposobnost koju posjeduju no mogu poželjeti samo nestanak, ne i pojavljivanje onoga što žele. Ne mogu, primjerice, poželjeti stol pun hrane no snalaze se zaželeći da nestane glad.

Kako izgleda svijet u kojem nema ničega? Natali slovi kao majstor green screena što pokazuje i ovdje i više nego solidnim specijalnim efektima. Ipak, u glavnom su planu dvojica prijatelja odnosno njihov odnos (što ne začuđuje s obzirom na nedostatak drugih likova i objekata izvan njihovog stana), a Fanovi 'Kocke' razveseliti će za autora karakteristične logičke zavrzlame.

i.k.