Duma - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Duma

Duma

Duma (2004.)

Warner Bros. / ISSA film i video

100' avantura, drama, obiteljski

Režija:           Carroll Ballard

Uloge: Hope Davis, Campbell Scott, Alex Michaeletos, Emonn Walker, Eamonn Walker

Scenario:        Karen Janszen, Mark St. Germain

Producent/i:   Doug Claybourne, John Wells, Hunt Lowry

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Duma

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
3
0.00

Obiteljska priča o prijateljstvu malog dječaka i geparda siročeta.

U nepreglednoj divljini Australije mali gepard ostaje bez majke koja pogiba pod oštrim zubima dva lava. Pronalaze ga maleni dječak Xan (Alexander Michaletos) i njegov otac Peter (Cambell Scott) te ga uzimaju na svoju farmu. Daju mu ime Duma te ga odgajaju kao kućnog ljubimca sve dok ne poraste kada otac savjetuje sinu da je vrijeme za njegov povratak u divljinu.

Mali Xen nevoljko pristaje no njegov otac neće doživjeti Dumino puštanje. On, naime, gubi dugogodišnju bitku sa rakom nakon čega je Peter prisiljen preseliti u Johannesburg s majkom. Veliki grad neće se svidjeti dječaku naviklom na život u prirodi kao ni Dumi koji ga posjećuje u školi uzrokujući opću paniku.

Vidjevši da je vrag uzeo šalu Xen se odlučuje na veliko putovanje sa svojim najboljim prijateljem. Preko Južne Afrike i planina Erongo do prašume Okavango delte dječak i gepard putuju prema Duminoj slobodi.

Čvrsta veza isprva dječaka i oca, a onda i dječaka i njegovog četveronožnog najboljeg prijatelja osnovni su motivi ove dirljive priče koju možemo usporediti sa filmova 'Black Stallion' i 'Fly Away Home' Carrolla Ballarda koji potpisuje i ovaj naslov. Osiguranje sigurnog života Dumi za dječaka predstavlja obavezu ne samo prema životinji već i prema preminulom ocu. To je, naime, bio njegov posljednji savjet.

i.k.