Južnjačka utjeha - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Južnjačka utjeha

Južnjačka utjeha

Southern comfort (1981.)

MGM / Discovery film i video

99' drama, triler, ratni

Režija:           Walter Hill

Uloge: Keith Carradine, Powers Boothe, T. K. Carter, Fred Ward, Peter Coyote

Scenario:        Michael Kane, Walter Hill

Producent/i:   William J. Immerman

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Južnjačka utjeha

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.46
24
0.00

Film režisera 'Ratnika podzemlja' vodi nas u močvare Lousiane gdje se vojnici bore za goli život protiv razbješnjelog lokalnog stanovništva.

'Južnjačka utjeha' neodoljivo podsjeća na 'Predatora' koji se pojavio sedam godina nakon ovog zanimljivog trilera Waltera Hilla koji je pak donekle sličan 'Deliveranceu' Johna Boormana iz 1972. Čini se da filmovi ove tematike pojavljuju u pravilnim vremenskim razmacima.

Kao i u spomenutim primjerima i ovdje imamo skupinu ljudi koja se našla na neprijateljski raspoloženom teritoriju u borbi za opstanak. To su pripadnici Nacionalne garde koji, ne znajući što ih čeka, odlaze na vojnu vježbu u izolirana bespuća močvarne Lousijane. Nakon što se posluže kanuima koje su tamo pronašli suočavaju se sa gnjevom Cajuna, urođenika koji će im priuštiti i više nego realističnu vježbu, točnije pravi rat.

Dodamo li podatak da se radnja filma odvija 1973. godine nije teško zaključiti da je riječ o metafori na rat u Vietnamu. Uprkos predvidivosti i neoriginalnosti ovaj će se naslov svidjeti ljubiteljima ratne drame, a posebice štovateljima lika i djela Waltera Hilla.

i.k.