Daleki horizonti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Daleki horizonti

Daleki horizonti

Far and Away (1992.)

MGM / Blitz film i video

140' avantura, drama, romansa

Režija:           Ron Howard, Todd Hallowell

Uloge: Tom Cruise, Nicole Kidman, Thomas Gibson, Robert Prosky, Barbara Babcock

Scenario:        Bob Dolman, Ron Howard

Producent/i:   Todd Hallowell, Brian Grazer, Ron Howard

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Daleki horizonti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
12
0.00

Epska priča Rona Howarda prati tada sretno zaljubljen Cruise-Kidman par u ulogama irskih emigranata na putovanju u obećanu zemlju.

Josep Donnelly (Tom Cruise) je siromašni Irac, radnik kojem se nakon očeve smrti sprema izgon sa zemlje njegovog šefa, zemljoposjednika Daniela Christija. Očajni Donnelly pokušava se osvetiti i biva ozljeđen u duelu. Pomaže mu nitko drugi do Danielova kćer Shannon Christie (Nicole Kidman) koja želi pobjeći izvan domašaja svog previše zaštitnički nastrojenog oca.

Donedavno nezamislivi par se te 1893. godine ukrcava na brod te odlazi u Boston gdje počinje njihovo putovanje Amerikom u potrazi za zemljom. Početak je to romase u kojoj se on trudi ispuniti njezina visoka očekivanja, no od seksualne napetosti nema ništa. Howard se odlučio za čedniji pristup u svojoj Oskarovskoj kampanji. Iako su im motivi različiti, cilj im je zajednički. To je Oklahoma, slobodna zemlja raspoloživa za naseljavanje, mjesto na kojem bi se napokon trebali skrastiti.

Epskoj dimenziji filma uvelike pridonosi poslovično atmosferična i upečatljiva glazbena podloga Johna Williamsa. Cruise je dobro uvježbao irski naglasak dok se Nicole snašla u cipelama odbjegle bogatašice, no dojma smo da likovi nisu dovoljno razrađeni. Sav taj gnjev koji bi, s obzirom na okolnosti, trebao sukljati iz Cruiseovog lika sveden je uglavnom na barske tučnjave.

i.k.