Istjerivači duhova 2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Istjerivači duhova 2

Istjerivači duhova 2

Ghostbusters II (1989.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

102' akcija, komedija, ZF

Režija:           Ivan Reitman, Mickey Moore

Uloge: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis

Scenario:        Dan Aykroyd, Harold Ramis

Producent/i:   Bernie Brillstein, Joe Medjuck, Michael C. Gross

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Istjerivači duhova 2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.41
17
0.00

Rijeka ectoplazme ispod New Yorka i probuđeni duh tiranina iz 16.st. opsjedaju New York. Pitanje ostaje isto - 'Who ya gonna call?'

Pet godina nakon što su spasili New York od Gozera i cijele vojske duhova Peter Venkman (Bill Murray), Ray Stanz (Dan Aykroyd), Egon Spengler (Harold Ramis) i Winston Zeddemore (Ernie Hudson) spali su na niske grane. Pokušavaju spojiti kraj s krajem posjećujući dječje rođendane i gostujući u TV emisijama.

Ray je otvorio vlastiti dućan knjigama zanimljivog naziva 'Ray's Occult', dok je Venkman upropastio šansu koju je imao s Danom Barrett. Ona se pak u međuvremenu oženila, rodila sina i ponovno razvela. Upravo će njezin sin Oscar preuzeti jednu od glavnih uloga u ovom nastavku. Naime, za posjeta muzeju umjetnosti njegova će se kolica sama pokrenuti i odvesti nekoliko ulica dalje.

Razloge ovoj nesvakidašnjoj pojavi valja tražiti u muzeju umjetnosti gdje evropski stručnjak za umjetnine i Danin šef Janosz Poha (Peter MacNicol) radi na vraćanju izvornog sjaja slici Viga Von Homburga, krvologčnog tiranina iz 16. st. Njego duh nastanjen u slici planira razgibati noge i to putem malog Oscara što se neće svidjeti njegovoj majci.

Veliku će četvorku ovi događaji istovremeno zabrinuti i razveseliti zbog povratka na posao. Osim sa probuđenim Vigom morat će se nositi i sa rijekom ectoplazme koja se proteže ispod New Yorka napajana mržnjom i lošom vibrom Newjorčana. 'Being miserable and treating other people like dirt is every New Yorker's God-given right!" - riječi su gradonačelnika Velike jabuke i jedan od upečatljivijih one-linera kojih, kao ni u prvom filmu, ne nedostaje.

U ne odveć razrađenom scenariju valja tražiti razlog zbog kojeg se nastavak ne može mjeriti sa originalom no vrlo dobri specijalni efekti i povratak cijele postave, kako ispred tako i iza kamere, garancija su stotinjak minuta dobre zabave. Uz to, imamo i novu romansu između Annie Potts i Ricka Moranisa koji koji dobivaju zasluženo veće uloge.

i.k.