Miris žene - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Miris žene

Miris žene

Scent of A Woman (1992.)

Universal Pictures / Blitz film i video

157' drama

Režija:           Martin Brest

Uloge: Al Pacino, Chris O'Donnell, James Rebhorn, Gabrielle Anwar, Philip Seymour Hoffman

Scenario:        Bo Goldman

Producent/i:   Ronald L. Schwary, Martin Brest

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Miris žene

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.43
37
0.00

'The day we stop lookin', Charlie, is the day we die.' riječi su starog ženskara Al Pacina u jednom od najupečatljivijih nastupa u karijeri karizmatičnog glumca.

Gore naveden citat možda ponajbolje opisuje bivšeg poručnika, slijepog Franka Sladea (Al Pacino). Sa usamljenim, sarkastičnim, ljutitim na svijet, na prvi pogled uvijek mrzovoljnim alkoholičarom upoznajemo se u njegovoj sobi gdje se sjeća nekih boljih trenutaka. Jedna od njegovih brojnih ispada priskrbio mu je vječnost u tami. Iako bi se prema ovom opisu dalo zaključiti suprotno Frank može biti prilično ugodan sugovornik, prije svega zbog osebujnog smisla za humor i opčinjenosti ženama.

Njegova romantična strana često dolazi do izražaja, uglavnom u razgovorima sa Charlijem Simmsom (Chris O'Donnell), studentom koji ga posjećuje i brine o njemu kako bi zaradio koji dolar. Charliju pak prijeti izbacivanje sa fakulteta ukoliko ne oda kolegu koji je oštetio dekanov Jaguar.

Veći dio filma otpada na dijaloge između dvojice glavnih protagonista u kojima Frank preuzima ulogu tutora mladom Charliju. Frankova sposobnost besprijekorne identifikacije ženskog parfema samo su jedan od pokazatelja njegove opčinjenosti ženama s kojima, posebice zbog vojne karijere, nikada nije bio prisan.

Jednog dana umjesto uobičajenog boravka u Frankovom sobičku uz bocu žestice oni odlaze u New York. U planu je fina večera uz dobro vino, razgibavanje na plesnom podiju i vatrena noć u zagrljaju žene. Savršen kraj priče za Franka? Pitate li njega odgovorit će potvrdno.

S jedne strane imamo nesigurnog mladića koji u nedostatku očinske figure ne može pronaći sam sebe, a sa druge čovjeka koji je rođen za tu ulogu. Ovo je jedna on najupečatljivijih Pacinovih uloga dok Chris O'Donnel predstavlja dostojnog partnera, prije svega u ulozi slušatelja, ali i dovoljno dobrog sugovornika za poneki verbalni okršaj.

i.k.