Dina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dina

Dina

I Am Dina (2002.)

Columbia TriStar Film Distributors International / UCD

125' drama

Režija:           Ole Bornedal

Uloge: Maria Bonnevie, Gerard Depardieu, Christopher Eccleston, Pernilla August, Bjørn Floberg

Scenario:        Ole Bornedal, Jonas Cornell, Herbjørg Wassmo

Zemlja:          Švedska, Francuska, Norveška, Njemačka, Dansk

Linkovi: imdb

Dina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
2
0.00

Priča o djevojčici koja je nehotice ubila majku da bi se preobrazila u fatalnu ženu-vraga koju niti jedan muškarac ne može ukrotiti.

Producenti ovog filma odlučili su ga učiniti što prihvatljivijem američkom tržištu te su norveške glumce natjerali na izričaj na engleskom jeziku, što ne zvuči baš savršeno. Riječ je o drami snimljenoj prema noveli 'Dina's Book' autora Herbjorga Wassama.

Centralni je lik atraktivna Maria Bonnevie, norveško/švedska glumica. Ovo 'glumica' ipak uzmite s rezervom s obzirom na ograničene glumačke mogućnosti što muškom djelu publike neće previše smetati s obzirom na druge adute.

Maria glumi Dinu, djevojku opsjednutu smrću zaslužnu za smrt vlastite majke. Ta ju je tragedija ostavila na milost i nemilost ocu koji ju je mrzio. Nimalo lijepo djetinjstvo pretvorilo ju je u femme fatale koja jednostavno proždire muškarce te kasnije s njima briše pod sve dok ne naleti na misterioznog Rusa u kojeg će se zaljubiti.

Nije teško zaključiti na koji način producenti pokušavaju prodati svoj film. Glavni su adut obline glavne glumice koja se često pojavljuje oskudno odjevena, odnosno neodjevena. Nažalost, imat ćemo prilike vidjeti i Gérarda Depardiea bez krpica. Da su barem stavili neko upozorenje.

i.k.