Anna i kralj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Anna i kralj

Anna i kralj

Anna and the King (1999.)

20th Century Fox / Continental film

147' drama, romansa, povijesni

Režija:           Andy Tennant

Uloge: Jodie Foster, Chow Yun-Fat, Bai Ling, Tom Felton, Syed Alwi

Scenario:        Steve Meerson, Peter Krikes

Producent/i:   Terence Chang, Lee Berger, Lawrence Bender

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Anna i kralj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.04
25
0.00

Klasična priča sa Chow Yun-Fatom u ulozi Siamskog kralja i učiteljicom Jodie Foster koja mu pomaže u premošćivanju kulturoloških razlika i obrani zemlje.

Radnja ove povijesne avanture smještena je u današnji Tajland, nekadašnji Siam šezdesetih godina 19. stoljeća. Riječ je o egzotičnoj, zatvorenoj zemlji kojom caruje kralj Mongkut (Chow Yun-Fat), vladar koji želi sačuvati zemlju od loših utjecaja izvana, ali je istovremno svjestan činjenice da se mora uklopiti u novi svjetski poredak ne bi li postao njegovom žrtvom.

Odlučuje educirati svoju veliku obitelj, približiti im zapadnjačku kulturu za što unajmljuje britansku učiteljicu, novopečenu udovicu Annu Leonowens (Jodie Foster). Početak je to sukoba svjetova, dvije tvrdoglave, potpuno različite osobnosti dok se u pozadini sprema rat izazvan napetom političkom situacijom. Mongkut naposljetku saznaje za veliku urotu stranih zemalja koja ima za cilj svrgnuti ga s vlasti.

Kemija između dvoje glavnih protagonista vidljiva je u svim njihovim zajedničkim scenama. Iako se izbor Chow Yun-Fata na prvi pogled čini začuđujučim, zvijezda akcijskih filmova s istoka snašla se u ulozi karizmatičnog vladara dok Foster uspijeva ispoljiti nekoliko različitih lica povučene, ranjive Anne.

i.k.