Vladavina: Prije istjerivača đavla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vladavina: Prije istjerivača đavla

Vladavina: Prije istjerivača đavla

Dominion: Prequel to the Exorcist (2005.)

Warner Bros. Pictures Inc. / ISSA film i video

117' drama, horor, triler

Režija:           Paul Schrader

Uloge: Stellan Skarsgård, Gabriel Mann, Clara Bellar, Billy Crawford, Ralph Brown

Scenario:        William Wisher Jr., Caleb Carr

Producent/i:   Guy McElwaine, David Robinson

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Vladavina: Prije istjerivača đavla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.40
5
0.00

Evo nam i druge verzije Egzorcista, snimljene gotovo istovremeno sa Harlinovom verzijom koju smo nedavno imali prilike vidjeti.

Ukoliko ste pozorno pratili zbivanja oko prequela Egzorcista, o kojem smo u više navrata pisali, zasigurno ste upoznati sa činjenicom da su potpuno isti film snimila dva različita redatelja i to za istu kuću. Kompanija Morgan Creek posao oživljavanja serijala prvo je povjerila Paulu Schraderu koji je nakon 13 tjedana snimanja isporučio proizvod koji se nije svidio producentima.

Po njima film nije bio dovoljno strašan te su raskinuli suradnju sa Schraderom. Tada su angažirali Rennyja Harlina, kojem je također trebalo 13 tjedana da snimi film i to prema novom (iako vrlo sličnom) scenariju s gotovo identičnom glumačkom postavom.

Premisa oba filma također je gotovo potpuno identična. Pratimo mladog oca Merrina (Stellan Skarsgård) za vrijeme Drugog svjetskog rata kada se njegova vjera nalazi na velikoj kušnji. Nakon što svjedoči brutalnom smaknuću Židova ne pronalazi odgovor u vjeri te privremeno napušta Boga. Počinje se intenzivnije baviti arhelogijom te u sklopu misije posvećuje Afriku.

Tamo pronalazi zakopano svetište gdje se po prvi puta susreće sa mračnim, demonskim silama koji će usmjeriti njegov daljnji put no o tome govori neki drugi film. Uz asistenciju mladog svećenika (Billy Crawford) Merrin istražuje svetište kao i neobičnog mladića (Billy Crawford) za kojeg sumnja da je reinkarnacija samog Isusa Krista. Sve ovo odvija se uz konstantno rastuće tenzije između lokalnog stanovništva i britanske vojske.

Schraderov i Harlinov film su vrlo slični. Jedna od oučljivijih razlika je ljubavna priča koja u ovoj verziji nije toliko izražena dok je veća pozornost posvećena sukobu između lokalnih plemena i Britanaca.

i.k.