Magla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Magla

Magla

The Fog (2005.)

Columbia Pictures

100' horor, triler, misterija

Režija:           Rupert Wainwright

Uloge: Tom Welling, Maggie Grace, Selma Blair, DeRay Davies, Kenneth Welsh, Adrian Hough, Sara Botsford

Scenario:        Cooper Layne, John Carpenter

Producent/i:   David Foster, Debra Hill

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
Horror Making Frenzy
Šerbedžija u horrorcu
imdb

Magla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.84
19
0.00

Magla ponovo u kinima. Banda Carpenterovih neumrlih opet dolazi na naplatu. Ovaj put u režiji Ruperta Wainwrighta.

Od Ruperta Wainwrighta, autora 'Stigmate', stiže nam novi uradak. Radi se o niskovoltažnom remakeu kultnog Carpenterova horrorca 'The Fog' iz 1980. Za ovaj je 'The Fog' Carpenterov originalni scenarij malčice preradio Cooper Layne, a special je definitivno činjenica da u njemu možete uz Toma Wellinga, Maggie Grace i Selmu Blair vidjeti i našeg Radeta Sherbedgiu u ulozi Captaina Blakea.

Radnja nove 'Magle' poznavatelje prve verzije neće iznenaditi jer originalni scenarij gotovo da i nije izmijenjen. Točno prije sto godina osnivači zabitog gradića u sjevernoj Kaliforniji prokleli su i spalili brod koji je prevozio koloniju gubavaca natjeravši ih da se pod okriljem magle nasuču na stijene.

Sto godina kasnije, građani predvođeni gradonačelnikom Tomom Maloneom (Kenneth Welsh)  i povijesničarkom Kathy Williams (Sara Botsford) organiziraju svečanost otkrivanja. No, sve im se vraća jer se duhovi neumrlih vraćaju iz svojih vodenih grobova kako bi potomcima neumoljivih gradskih poglavara naplatili račune. A stari oci su gradić izgradili zlatom pokradenim s broda. Zakriveni štitom neprobojne magle duhovi zarobljavaju stanovnike zabite zajednice i traže izravne potomke svojih krvnika. Pritom ubijaju svakog tko im pokuša stati na put...

Kritike nisu Wainwrightov uradak primile baš nježno, a najčešći prigovori, kao onaj  Varietyevog kritičara tiču se baš režije. Prigovara se površno obrađenim likovima koji ne izazivaju veliki interes kod gledatelja, a i redateljevom grčevitom pridržavanju žanrovskih konvencija (jedna nesretnica gubi život pogođena instant gubom dok pere suđe). Isto je i s glumačkom ekipom koja, prema mišljenjima kritičara nije dostigla nivo prvornog casta (Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh...)

p.h.