Ja i ti i svi koje poznajemo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ja i ti i svi koje poznajemo

Ja i ti i svi koje poznajemo

Me and You and Everyone We Know (2005.)

IFC Films / Discovery film i video

95' komedija, drama, romansa

Režija:           Miranda July

Uloge: Miranda July, Miles Thompson, Brandon Ratcliff, Natasha Slayton

Scenario:        Miranda July

Producent/i:   Gina Kwon

Zemlja:          SAD, VB

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Ja i ti i svi koje poznajemo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.09
23
0.00

Pedofil i šestogodišnjak, umjetnica koja vreba prodavača cipela, perverzne curice..., ukratko romantična i vedra zabava!

Drame u nezavisnoj produkciji koje se bave raspadom obitelji, usamljenošću, besciljnim tinejdžerima i pedofilijom često završe kao angažirane, ali mračne i okrutne priče. Crnohumorni prikaz usamljenosti, žudnje i perverzije koje uključuju i djecu, a o takvoj se ovdje upravo i radi, mnoge je podsjetila na Todda Solontza ('Sreća'), s tom razlikom da je 'Ti i ja i svi…' ipak vedriji i nježniji film.

Glavni likovi filma su prodavač cipela (ne Al Bundy) Richard (John Hawkes) i umjetnica Christine (Miranda July), vozačica taxija za starce. Christine se zagleda u Richarda, koji je pak zaokupljen privatnim problemima; nedavno se razveo od žene koja mu je ostavila dvoje djece, tinejdžera Petera i šestogodišnjeg Robbija.

Robbie je ovisao o Internet chatu, što je dobra prilika da se upozna s pedofilom, dok Peter naleti na dvije cure, koje su željne eksperimentiranja, pa će im on dobro poslužiti, a tu je i jedna zlatna ribica...

Autorica filma Miranda July (izabrala je to prezime jer srpanj /July/ posebno nadahnjuje njenu kreativnost!) prava je renesansna žena, bavi se performanceom, glumom, glazbom, fotografira, piše kratke priče i scenarije, režira kratke filmove i spotove, a ovo je njen prvi dugometražni igrani film kojeg je napisala, režirala i odigrala glavnu ulogu.

Debut je postigao veliki uspjeh, od posebne nagradu žirija u Sundanceu, preko čak četiri vrijedne nagrade u Cannesu, magazin 'Filmmaker' proglasio je Mirandu najvećim novim licem nezavisnog filma 2004., a uslijedila su i proglasi drugih filmskih udruženja u kojima se na umjetnicu upozorava kao na veliku nadu koju ne bi trebalo ispustiti iz vidokruga.

Dio američke publike je bio šokiran prikazom tinejdžerske, pa i dječje seksualnosti u filmu, ali većina se slaže da je isti prikazan sa stilom i suptilnošću. Prikaz brojnih zanimljivih likova i njihovih životnih priča koje se ukrštaju mnoge je podsjetio i na kultnu PT Andersonovu 'Magnoliju', posebno zbog emocionalnosti i poetičnosti.

Možda i najveća vrijednost filma je realizam u prikazu mladenačkih likova, čiji likovi su dobro napisani i još uvjerljivije odglumljeni. Umjesto angažiranih, ali često neuvjerljivih TV filmova i serija kojima nas Hollywood stalno zasipa, ovdje imamo dirljivu, ali i suzdržanu priču koja izbjegava patetiku i cviljenje violine.

Da li smo spomenuli soundtrack filma? Nismo!?! Sram nas bilo...... Provjeri play-listu ovdje.