Šakalov dan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Šakalov dan

Šakalov dan

The Day of the Jackal (1973.)

Universal Pictures

145' triler

Režija:           Fred Zinnemann

Uloge: Edward Fox, Alan Badel, Terrence Alexander, Cyril Cusack, Michel Auclair, Denis Carey, Adrien Cayla-Legrand, Maurice Denham

Scenario:        Kenneth Ross

Producent/i:   John Woolf, David Deutsch, Julien Derode

Zemlja:          SAD, Francuska

Linkovi: imdb

Šakalov dan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

1962. francuski predsjednik Charles de Gaulle daje nezavisnost Alžiru, a ekstremistički generali, koji to smatraju izdajom, osnivaju tajnu organizaciju OAS.

Cilj OAS-a bio je predsjednikovo ubojstvo i ubrzo je organiziran atentat. Na njegov je službeni auto ispaljeno više od stotinu metaka, no nitko nije bio ni ranjen. Atentatori su uhvaćeni, a njihov vođa u ožujku 1963. je strijeljan.

Članovi OAS-a su se reorganizirali i svoje sjedište preselili u Beč. Odlučili su da za novi atentat na de Gaullea unajme stranca, profesionalnog ubojicu, koji nema nikakve veze s njihovom organizacijom, pa će ga tako biti teže otkriti.

Za pola milje dolara unajmili su Engleza s tajnim imenom Šakal. Francuska policija ubrzo otkriva da se sprema novi atentat na de Gaullea, no od jednog otetog ekstremista, kojeg podvrgnu mučenju, saznaju samo da se radi o nekom Šakalu.

Vođenje akcije povjere najboljem policijskom komesaru  Lebelu i počinje lov na Šakala koji majstorski umije zametnuti trag i namjerava učiniti ono za što je plaćen.